Морска риба проходи като бозайник

Морска риба проходи като бозайник

Уникално по своята същност явление наблюдаваха биолози. Вид дънна риба показа на научния свят, че може да се придвижва като четириного благодарение на своите перки. Става въпрос за обитател на водите в Северния Атлантически Океан, който се нарича риба рибар. За първи път в рибния свят се наблюдава подобно явление – дънна риба използва перките си за да се разхожда по морското дъно.

Нетипичното поведение на дънната риба рибар бе запечатано на видео благодарение на уникален кооперативен проект между една петролна компания и морски биолози. Платформите които добиват суров петрол В Северно Море и Мексиканския Залив има платформи, които добиват суров петрол. Те се наблюдават със скъпи и модерни дълбоководни камери които се оправляват от дистанция.

По своята същност модерните камери на петролната индустрия наподобяват тези, които морски биолози използват, но тази скъпа техника не е достъпна за всеки океанографски институт. Проектът на сътрудничество носи името „Serpent” и благодарение на него и на високото качество на изображението от платформените камери биолозите могат да хвърлят повече светлина върху поведението на морските обитатели.

В уникалния случай с рибата рибар високотехнологичните камери са записали как тя одлепя тялото си от дъното без помощта на мощната си опашка. Функцията на четирите й перки не е само да поддържат масата на тялото й, но те й позволяват да се придвижва по дъното в продължение на няколко метра.

Все още учените нямат обяснение за това „нерибно” поведение на морския обитател. Някой от тях обаче са сигурни, че ходенето й по дъното е с цел да дебне плячка.

По своята характеристика рибата рибар е хищник с плоско тяло, с мощна опашка и обширна уста. Обикновенно рибата се прикрива в пясъчно дъно, и използва израстък на главата си за да примамва други риби към устата си.

Виж повече

Рейтинг

3.6
Общо 8 гласували
5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

сисо
сисо
20.06.2013 15:15
аз имах РИБИ С КРАКА,те ядоха червеи и малки рибки.Обаче 1 ден хелерите,които бях купила за тях,изядоха хрилете им и те починаха.
0
0