Взрив на метеорит е унищожил Антарктида

Взрив на метеорит е унищожил Антарктида

Преди около 430 хиляди години нещо неочаквано е унищожило една уникална за времето си цивилизация, тази на Антарктида. Толкова много време е минало оттогава, че това събитие се е превърнало в мит, както и съществуването на самата древна цивилизация. Няма категорични доказателства както за причината за това събитие, така и за точното местоположение на легендарната Антарктида.

Не спират да се появяват все нови и нови хипотези за това, което се е случило преди хилядолетия, което показва огромното влияние на подобни трагедии върху човешкото съзнание.

Науката обаче се абстрахира от емоциите и търси рационално обяснение на събитията. Това, което може да се каже веднага, е, че през очите на точната наука Антарктида не е еднократно, изолирано събитие, а по-скоро история, която се е повтаряла и по-късно, ако приемем предположението, че Антарктида е унищожена от мощен взрив. Прегрелите газове и въздухът са изпепелили всичко на повърхността на легендарната земя.

Изследователите смятат, че адският пламък е с космически произход и подобно на гигантска огнехвъргачка е паднал на земята, следствие на навлизането на неизвестен обект с размери от 100 до 150 метра в атмосферата и неговата експлозия.

Известно е, че астероидите, ако се разбият директно на повърхността на земята, могат да предизвикат колосални щети. Изследванията в източните части на Антарктика са показали, че астероидите, които навлизайки в атмосферата експлодират, нанасят не по-малко опустошителни разрушения.

Антарктида
Снимка: Pinterest

Когато достигнат земята, те действат като въздушен взрив, изпепелявайки всичко в този район при няколко хиляди градуса. Геохимиците от университета в Кент, които са се занимавали с такова проучване, казват, че всичко на повърхността е било буквално изпарено. Освен това се е образувала гигантска ударна вълна в резултат на самата експлозия на астероида в близост до земята.

Кратер не се е получил заради колосалната сила, помела всичко по пътя си, но като доказателства са останали малки черни сферични предмети от минерали като оливина и железния шпинел, които са се слели в едно като малки стъклени парчета. Те имат хондритен състав с високо съдържание на никел, което подсказва космическия им произход. В науката хондрит е метеорит от примитивен тип и точно той най-често пада на земята.

Подобна огнена топка е паднала през 1908 година в тайгата в Сибир, близо до река Тунгуска и това събитие е известно като падането на Тунгуския метеорит. Преди 8 години е имало подобно явление, но в много по-малки размери над Челябинск в Русия.

Науката твърди, че ако днес се случи в населен район, такова събитие ще бъде катастрофа за хората и мястото на падането му.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати