sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»Как да станем по-умни? Науката съветва

Как да станем по-умни? Науката съветва

Как да станем по-умни? Науката съветва

Всеизвестна е крилатата мисъл на Сократ, че знае, че нищо не знае. Това е привилегията на умния човек. Той си дава сметка колко необятно е знанието и е невъзможно човешкият ум да го обхване напълно. Затова умният няма нищо против да разбере как да подобри совите знания и умения, защото освен с четене и учене, може да използва и други възможности. Как да станем по-умни според науката?

Физическата дейност стимулира и мозъчната

Хората тренират отдавна физиката си, за да укрепят сърцето, мускулите си и да повишат тонуса си, а оттам и духа си.

Този вид движение подпомага обаче и работата на мозъка, макар че още няма ясен, научно обоснован отговор защо става така. Вероятно повишеният приток на кръв и свежа енергия и кислород оказват влияние в тази област на мозъка, която участва в работата на паметта и е свързана с ученето.

Все пак науката предполага как се извършва процесът. Движението увеличава кръвния поток към мозъка, което значи, че той се захранва по-добре и това го променя и обновява както на поведенческо, така и на молекулярно ниво.

Процесът, който е свързан с тези промени, е известен като неврогенеза. Характерно за него е изграждането на нови мозъчни връзки или неврони, а тези процеси се влияят от физическата дейност. Така с тренировки подобряваме пластичността на мозъка и оттам способността му за адаптация и промяна.

Танците са упражнение за мозъка

Танците ни правят по-умни

За да се подобри мозъчната работа, стимулът трябва да действа както на физическо ниво, така и на ниво мозъчни клетки. Танците или игри като голфа са полезни в това отношение, защото освен чисто физическо движение, изискват и мисъл. Те предпазват от развитие на Алцхаймер или други мозъчни заболявания, подвластни на възрастта.

Танцът предпазва мозъка, защото през цялото време трябва да се мисли за хореографията му, а това е предизвикателство към мозъка да работи.

Фокусирането на вниманието подобрява когнитивните функции

Извършването на много действия едновременно не помага на способността ни да мислим. Хората, които са заети едновременно с много дейности се налага да се борят с много задачи и се затрудняват да филтрират важните. За да работи добре мозъкът, той има нужда да се съсредоточи върху една от тях.

Ученето на чужди езици прави хората по-умни

Когато човек ползва повече от един език, това развива тази част от мозъка му, която отговаря за избора между езиците и съсредоточава вниманието върху езика, който се говори в конкретния момент. С проучване е установено, че двуезичните хора се справят с болести като Алцхаймер по-добре от говорещите само един език.

Ученето на нови езици е полезно за мозъка
Снимка: pixabay.com

Интелигентните приятели ни правят по-умни

Не е случайна поговорката, че с какъвто се събереш, такъв ставаш. Тези, които са имали по-интелигентни приятели в прогимназиалния курс, са по-умни, когато започват последния етап от обучението си училище, а именно гимназията. Интелигентният партньор в живота също стимулира интелекта на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати