Откриха живот на спътник на Сатурн?

Откриха живот на спътник на Сатурн?

Доскоро беше ясно, че само пет планети от Слънчевата система са годни за развитие на живот по тях. Това твърдение бе наложено от учени от Университета в Аресибо, Пуерто Рико през изминалата година.

На тази тези съвсем скоро се противопостави експертното мнение на учените от НАСА, които имат доказателства, че на Титан, който е спътник на планетата Сатурн, са на лице следи от живот.

По информация на Би Би Си до това заключение се е стигнало след анализ на данни, получени от американската сонда „Касини".

Крис Маккей, който е един от главните водещи на проекта на НАСА, счита, че ситуацията между Земята, на която е възможен живот благодарение на кислорода, и Титан е сходна, с тази разлика, че на спътника на Сатурн оргазнизмите са водородни.

Откриха живот на спътник на Сатурн?

Учените са открили следи от намиращ се в атмосферата на Титан водород, който се използва от биологични форми по аналогичен начин, както на Земята живите организми дишат кислород.

От НАСА правят съпоставка между нашата планета и Титан в ранен стадий. Според тях химическата структура на ранната Земя и спътника на Сатурн са сходни.

Пробужда се надежда в изследователите на космическото пространство, че Титан може да ни подскаже как се е зародил животът на Синята планета и дали евентуално е възможно да се зароди на други небесни тела.

Още през 40-те гoдини бе oткритo, че на Титан има атмoсфера, съставена главно от метан. В резултат на по-късни проучвания стана ясно, че метанът в атмoсферата му е самo 1%. Той е съсредoтoчен в гoрните слoеве, пoради кoетo изпъква при спектралните наблюдения.

Най-голямо е количеството на азот – около 93%, но и количеството на водорода е значително. Космически апарати, които прелитат в близост до Титан не могат да наблюдават повърхността му, защото атмoсферата на сатурновия спътник е много мъглива.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати