sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Всичко за Велики тайнства

Всичко за Велики тайнства

Всичко за Велики тайнства

Великите тайнства са така наречените църковни свещенодействия, като те са общо 7 на брой и всеки вярващ е важно да ги знае. В тях са скрити всички видими и невидими знаци на Божията благодат, която ни помага да се очистим от грешките и греховете ни, давайки ни сили и въвеждайки ни във вечния живот.

Вижте всичко важно, с което трябва да сте наясно, относно Великите тайнства. В нашата православна църква Великите тайнства са седем на брой, а именно:

1. Кръщене

Според нашата религия чрез него ние се очистваме от първородния си, но и личните грехове, като така ние един вид се измиваме от тях и се раждаме нов човек, който е чист и пред Бога. Към него се отнасят и така наречените обреди:

- отричане от дявола;

- обличане на кръстения в бяла дреха, която е символ на чистотата на душата и нейната невинност;

- възлагането на кръст върху кръщавания човек, като това е символ на неговото християнско звание. Така той се задължава и обещава пред Бога да е верен последовател на Исуса Христа;

- запалването на свещите, както и обикалянето с тях около купела, като така се символизира духовната радост.

2. Миропомазване

Миропомазван, Велики тайнства

При това християнско тайнство се извършва помазване на частите на тялото с мирото, което е осветено. Вярващият произнася при това Печат дара Духа Святаго, като така се символизира израстването на новия живот. Именно осветеното миро е видимата част на това тайнство.

3. Евхаристия (причастие)

При него вярващият приема Христа под формата на вино и хляб, като преди това те са били претворени от Светия Дух на неговата кръв и тяло. По този начин един вид вярващият се съединява с Исус Христос, като именно вярата в него е изворът на вечния живот на душата. Видимата част на това тайнство е хлябът, виното, водата, богослужението и думите, които се произнасят.

4. Пакаяние

Това тайнство е реално покаяние на греховете ни и изповед на тях, като това се прави гласно пред свещеника, който ни дава прошка за делата ни пред самия Бог. Видимата част при него са именно словата и изповедта, за да се опростят греховете ни, като това носи мир и душевен покой на изповядващия се.

5. Свещенство

Велики тайнства

При това тайнство се извършва възлагане на ръцете на вярващия от архиерей върху главата на човека, който е избран. По този начин се освещава, но и се поставя на определена йерархическа степен това въздействие на божиите сили и конкретно на тайнствата, които ръководят именно последователите на Исус Христос.

6. Брак

Това е предпоследното тайнство, когато двамата влюбени се вричат във вярна любов един н друг в добро и зло. При него се извършва бракосъчетание и те официално обещават пред духовното лице, че ще пазят винаги съпружеска вярност един на друг. Свещеника освещава този съюз, като най-важните видими действия при това тайнство е трикратното благославяне от духовното лице, както и слагането на венците на младоженците.

7. Елеосвещение

Това е и последното тайнство, при което с осветен елей се извършва молитвено помазване на различните части на тялото на вярващия. Така се призовава божията сила, мощ и благодат, която има силата да изцелява душевните страдания и немощи или пък телесните болести.

Всяко едно тайнство има две страни, а именно видима и невидима. Първата е например водата и хлябът, които се използват при кръщаването или пък виното при Евхаристията. Всички те могат да бъдат видени с очите ни или чути с ушите ни, като затова се наричат видими. Другите са невидимите страни на Великите тайнства, като това реално е нашето вътрешно усещане и възприемане на даровете на Светия Дух.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати