Как да познаеш предметите, които не ти трябват?

Как да познаеш предметите, които не ти трябват?

Голяма част от хората несъзнателно съхраняват всичко в дома си с идеята, че един ден тези неща ще им потрябват за нещо. Така в един момент домът им буквално се затрупва от ненужни и непотребни вещи.

Дори и при вас ситуацията да не е толкова зле, това не значи че трябва да се примирявате и да продължавате да събирате вещите все едно живеете в музей. Няма как да пропуснем да споменем, че така не само замърсявате дома си, но спирате притока на нова енергия в него.

Ето защо, трябва да се отървете от предметите, които вече не ви трябват.

Ако не ползвате дадена вещ повече от 5-6 месеца, но въпреки това я пазите, значи е време да я изхвърлите. Най-често хората съхраняват следните предмети в дома си:

Нещата, които не подлежат на ремонт и не могат да се оправят

Счупената техника или съдовете, скъсаните обувки или дрехите, както и редица други предмети, е редно да се отправят към боклука, ако не можете да ги поправите. По този начин те само събират прах в дома ви и се затрупвате с ненужни вещи. Именно затова отново е редно веднъж на месец да правите основно почистване на дома.

Неща, които могат да се поправят, но това не се случва

Дори и дадена дреха да може да бъде зашита или счупеният уред да подлежи на поправка, това не значи че трябва да го съхранявате, ако виждате, че няма да го оправите не само в близките месеци, но дори и години. Те спадат в групата на предметите, които не ви трябват и е крайно време да разчистите дома си от тях.

Дрехи, които вече не ви стават или не са модерни

Ненужни вещи

Шансът да погледнете на тези неща с други очи и някой ден да започнете да ги носите отново, е много малък, затова е най-добре да се избавите и от тези излишни вещи.

Медикаменти с изтекъл срок на годност

Най-добре е това да ви стане навик. Веднъж на 2-3 месеца проверявайте домашната си аптечка и изхвърляйте всичко непотребно в нея.

Касови бележки и други непотребни хартийки

Няма смисъл цялата ви дамска чанта, а и дома ви да бъде претрупан с тях. Разбира се, не говорим за бележките, че сте погасили някой кредит наскоро и подобни документи. Става дума за касовата бележка за покупката на бананите и хляба от вчера.

Списания и други ненужни хартиени издания

Едва ли имате нужда от стари списания, освен ако не са крайно интересни.

Козметика, която не използвате или е с изтекъл срок на годност

И в двата случая е редно да се избавите от тези козметични средства, а не да затрупвате шкафовете си с тях, след като няма да ги използвате или пък, ако вече не са в срок на годност.

Скъсани, счупени, стари предмети

Спрелият часовник е непотребна вещ

Става дума за по-дребни предмети като часовници, портфейли и други. Ако сте суеверни, ще схванете идеята. Знаем, че не е хубаво да пазите спрелите и неработещи часовници, които измерват времето. От друга страна пък портфейлите, които са празни, са на безпаричие.

Стари и счупени мебели

Още един ненужен предмет, който обаче голяма част от хората обожават да пазят по някаква причина. Днес на пазара можете да намерите множество интересни мебели на доста ниски цени, затова не трябва да се затрупвате с такива, които вече просто са изживели своето време и е редно да ги изхвърлите на боклука.

Стари и ненужни сувенири

Модата в интериора се мени и подобни вещи загрозяват дома ви. Предметите, които са ви наистина ценни и имат скрита символика за вас, можете да запазите, но останалите безсмислени сувенири, които дори не се сещате защо сте си купували, е време да изхвърлите.

Не винаги е лесно да се разделим с предмети, които са обитавали дома ни дълго време, макар и да не са ни нужни повече. Често имат скрита символика. Човешката психология е така устроена, че на подсъзнателно ниво асоциираме всички предмети в живота ни като признак и задължителна част от стабилността и благополучието.

Въпреки това е крайно време да осъзнаете, че има предмети, които са непотребни и е време да ги замените с нови, които наистина ще използвате по предназначение.

И не на последно място, за да не ви е толкова трудно, не изхвърляйте всичко наведнъж, а спазвайте правилото на 3 (числото е случайно и можете да си изберете ваше). Тоест избавяйте се само от толкова предмети на ден или изхвърляйте повече на това число от месеца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати