Кемтрейлс: Пръскат ли ни от въздуха?

Пръскат ли ни от въздуха?

Последните години се разпространяват слухове и теории, че всички ние сме тровени и разболявани от въздуха - като хлебарки или колорадски бръмбари. Вярно ли е, че мистериозни самолети пръскат химическо оръжие над нас?

Кой не е виждал белите следи зад самолетите на голяма надморска височина? Именно този добре известен феномен е в основата на конспиративната концепция, наречена кемтрейлс (chemtrails). Думата chemtrail от английски означава химическа диря. Поддръжниците на теорията са убедени, че някои от следите, оставени след самолетите, не са тривиална пара, генерирана от контакта на студен въздух и горещ отработен газ, а разнообразие от биологични и химични вещества, които имат вредно въздействие върху живота ни.

Конспираторите спорят за целта на мистериозните следи. Някои казват, че дирите са предназначени да контролират нивото на слънчевата радиация (с други думи, да образуват озонови дупки), други са убедени, че върху главите ни се отлагат опасни канцерогени или бактерии, предназначени да контролират популацията, трети смятат, че така се контролира времето, за да се предизвика бури или суша в нежелани райони по света. Зад всичко това, разбира се, стоят мистериозни задкулисни сили - световно правителство или нещо подобно.

Вълна от истерия на кемтрейлс избухва в САЩ през 1996 година. Тогава американските военновъздушни сили са обвинени, че "пръскат мистериозно вещество върху американското население". Ясно е, че отделът е заявил, че не е правил нещо подобно, но кой в наше време вярва на властите? И всичко това се разпространява доста бързо по цял свят. До такава степен, че ако започнете да пишете думата „chem“ в някоя интернет търсачка, формулярът за автоматично довършване ще даде опция chemtrails.

Истерията се влоши още повече през 2020 година заради световната пандемия. От все повече хора можете да чуете и прочетете в социалните медии:

- Мислят ли, че сме напълно глупави и не разбираме нищо? Как можеш да направят такова нагло нещо? След дълъг престой на улицата започнах да усещам силно главоболие, същите симптоми има и при приятелите ми;

- Предполагам, че това се дължи на контрола на климата, тъй като не е тайна, че за да се промени времето, трябва да напръскат с нещо. Може би се подготвя нов световен сценарий;

Пръскане от въздуха

- Днес навсякъде хората наблюдават много самолети, които страни следи в небето, това не е нормално.

Поддръжниците на тази теория дори знаят какво точно се пръска от самолетите. Това са тежки метали, вируси, бактерии, отровни газове. В социалните медии дори се появяват снимки на мистериозните самолети отвътре, пълни с бидони с отровни вещества. И разбира се, те могат да различат обикновените следи от вредните: Нормалните следи, оставени от самолетите, се разсейват бързо, не са достатъчно дълги и зависят от режима на работа на двигателите.

Конспираторите обаче не разкриват физиката на процеса. Тоест, не е ясно как от височина десет километра аерозолът трябва да „покрива“ която и да е конкретна зона на земята или каква трябва да бъде концентрацията на токсични вещества, за да се отрови някой от същата височина.

Скептиците, от друга страна, обясняват различното поведение на следите на самолетите, които остават на различни равнини, по много прозаичен начин. На различните височини има различни въздушни течения. Някъде следата се извива, другаде се разширява. Някъде почти веднага се издухва от вятъра. Нарастването на интереса към темата също е разбираемо: всъщност последните години има голям въздушен трафик.

Разбира се, за поддръжниците на теорията, очевидната привлекателна страна на тази хипотеза е нейната абсолютна неопровержимост, тъй като първоначално тя се гради върху факта, че властите се крият. Така че, всяко поведение на тези авторитети може да се тълкува в тяхна полза: Длъжностните лица мълчат, те не разкриват класифицирана информация! Те са в играта и никога няма да си признаят! Платили са им много пари, за да мълчат! Властите се оправдават (както в САЩ) - аха, оправдават се! Властите разследват химическите следи от самолетите, но те фалшифицират резултатите от изследванията!

Ако някой спомене, че поддръжниците на тази теория (както и на други теории на конспирацията) са много често, примерно, неуравновесени хора, тогава те ще бъдат първите, които ще го обвинят, че се продава на самото световно правителство. Ясно е, че такива хора не могат да бъдат разубедени. Но не е толкова добре, че самите те могат да пострадат от своята впечатлителност, превръщайки я в параноя. Това може да им докара най-малкото главоболие.

Дали ще вярвате или не на твърдението, че ни пръскат от въздуха, е личен избор на всеки. В интернет можете да намерите достатъчно информация както в подкрепа на кемтрейлс, така и в опровержение и научно обяснение на следите в небето.

В крайна сметка, като че ли прекалено големият достъп до информация и бързите и лесни социални контакти в интернет се оказват нож с две остриета. По един или друг начин съвременният живот поражда много страхове и притеснения. Преди хората са се страхували от дракони и вещици. Сега има тайни самолети и chemtrails. Ще надживеем и това.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати