sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»Откриха коензим (НАД+), който поправя гените

Откриха коензим (НАД+), който поправя гените

Откриха коензим (НАД+), който поправя гените

Името на коензим никотинамид аденим динуклеотид с абривиатура НАД+ се произнася и запомня трудно, но е от новите надежди на медицината в борбата с хроничната умора.

Какво е НАД+?

Става въпрос за вещество, без което тялото ни не може да живее. НАД принадлежи на групата на коензимите, на които молекулната формула е комплексна. Познатите форми на ензима работят за клетките.

Както свързаните с водородни йони, така и свързаните с фосфатна група форми на коензима се отличават със сходния си химически състав, но изпълняват различна роля в метаболитните процеси на клетките. Затова НАД+ дава на тялото две възможности, като то използва този ензим, от който има нужда в съответния момент.

НАД+ се изявява като коензим в процесите на клетъчно дишане, гликолиза и в цикъла на Кребс. Свързвайки се с други ензими в ролята на ко-фактор, НАД+ се изявява като помощник в химическите реакции, изграждащи или разрушаващи органичните вещества. Той транспортира енергия, доставя молекули като става част от молекулни комплекси. Има способността да се свързва с други коензими като Q10.

Освен че пренася енергия, НАД+ участва в създаването на сигнални вещества, като тези, които пренасят нервни сигнали. Пример за такова вещество е допаминът.

Откриха коензим (НАД+), който поправя гените

НАД+ е коензим, който се използва в борбата срещу хроничната умора. Още не се знае с точност кое предизвиква синдрома, но се предполага, че стресът и боледуването причиняват намаляването на свободната клетъчна енергия и затова приемането на НАД+ се смята за предпоставка за подобряване психическото състояние, както и на паметта, емоционалния баланс и познавателните функции на мозъка. Смята се, че увеличавайки енергията, коензимът засилва бодростта и създава чувство на ведро настроение.

Тъй като е добре познато на тялото вещество и е подробно проучено, то се приема добре от организма и се смята, че няма противопоказания.

НАД+ може да се приема както самостоятелно, така и като съставка в различни комплексни продукти заедно с други коензими, антиоксиданти и някои екстракти от билки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати