След 100 години на Земята ще е напечено

След 100 години на Земята ще е напечено

Глобалното затопляне може да се окаже по-горещо, отколкото някой е предполагал. Данните, получени от сондите на Voyager и изследванията на астрономите предполагат страховито бъдеще.

Според анализи на данните в недалечно бъдеще Слънчевата система ще се потопи в изключително разреден и горещ облак от останки на древна свръхнова звезда. Така смята група учени от Полша и САЩ.

Регистрираните данни са предимно от сондите на Voyager, които се намират на границата на Слънчевата система. Там слънчевият вятър губи енергия и отслабва под напора от космически лъчи.

Там започва далечният космос. Точно тази зона предизвиква интереса на изследователите. Например излъчването, което поражда сблъсъка на частиците, както и огромната лента, която обхваща като с колан небесната сфера и интензивно излъчва енергични неутрални атоми.

В самия край на Слънчевата система спътникът IBEX регистрирал странна издължена област – въпросния колан. Произходът на небесния колан все още остава загадка. Неотдавна група астрономи изказа ново предположение за обяснение на ситуацията.

След 100 години на Земята ще е напечено

Според тях Слънцето и неговите планети се движат през така наречения Местен Междузвезден облак, който е със сравнително ниска плътност. Ние сме навлезли в него преди около 150 000 години.

Смята се, че ще излезем от този облак след около 20 000 години. Според учените коланът е взаимодействие на междузвездния облак, в който се намираме, с разтопените остатъци от взрива на свръхновата звезда.

С термина свръхнова се наричат звезди, които пламват по-силно от новите звезди. Но всъщност нито едните, нито другите са нови, пламват само съществуващи небесни тела.

Такива звезди завършват еволюцията си с взривен процес. Междузвездният облак, в който се намираме, е просто малка област на ниска плътност в Местния мехур, който е известен на астрономите отдавна.

Ако данните от сондите са верни, това означава, че Слънцето се движи към границите на Местния мехур. Там температурата е доста по-висока, отколкото в облака, което значи, че срещата ще е наистина гореща.

Астрономите обаче не могат да кажат как точно ще се отрази това на климата на планетата ни. Разстоянието от Слънцето до колана е оценено на 2000 астрономически единици.

Ако вземем предвид проекцията на скоростта и насочеността към центъра на сформирания небесен колан, то се получава, че Слънчевата система ще се потопи в Местния мехур след около 500 години.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати