sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Ибога - мистичното дърво на шаманите

Ибога - мистичното дърво на шаманите

Ибога - мистичното дърво на шаманите
Снимка: KELLEPICS / pixabay.com

Религията бвити, разпространена в Камерун, Габон и Заир, изповядва култ към растението Tabernanthe iboga, за което се смята, че е имало влияние над прародителите ни в праисторическите времена. Култът към растението е възприет от хората в тази част на Африка благодарение на пигмеите, които са предали познанията си за ибога на други жители на континента.

Няма обаче доказателства, че растението е използвано преди ХІХ век. Този извод се налага, защото португалците, които векове преди това са търгували в Западна Африка, не го споменават, а това на практика е невъзможно, ако е било разпространено.

Този важен факт не пречи ибога да бъде първият индол, който става модерен в Европа. Настойките от това растение се смятат за вълшебния лек, универсалното средство, което ще лекува всичко, и най-вече ще действа като съвършен афродизиак.

Какво представлява ибога?

Това растение е храст от рода на кафето със средни размери, който вирее не в саваните, а в тропическите гори. Рядко може да бъде намерен в диво състояние. Листата му са зелени, цветовете - розови и бели, а плодът е овален по форма и оранжев на цвят. Не се използва за храна, но има широко приложение за медицински цели.

Основната част, която влиза в употреба, е кореновата кора на ибога. Жълтият корен съдържа някои индолови алкалоиди, като най-известен между тях е ибогаинът. Той е концентриран най-вече в кората на корена. На вкус е горчив и създава усещане за упойка в устата, защото тя е постоянно изтръпнала.

Ибога
Снимка: Allinoch/ pixabay.com

Всички алкалоиди в ибога са: коронаридин, ибогаин, ибогамин, табернантин, воакангин. Всички те придават на корена, който се използва, качества на афродизиак, халюциногенни, антиперитични и тонизиращи.

Когато се приема в малки дози, ибога стимулира централната нервна система. При високи дози то има халюциногенни свойства. В Западна Африка дъвчат корена както с ритуални цели - за отключване на съзнанието под действието на психоактивните съставки, така и като лек.

Ибога лекува депресия и зависимости - алкохолни и наркотични. Достатъчни са 3 грама настъргана коренова кора, за да се получи чаша извлек за консумация. В малки дози са го употребявали ловците, за да могат да повишат бдителността си по време на лов.

Терапевтични центрове с ибога има и днес, но ибогаинът е контролирано вещество в САЩ от най-висока степен, затова използването му е в сивата зона. Специалистите предупреждават, че ако се извършва без медицински контрол, е опасно и може да завърши дори фатално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати