sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Природни явления и феномени»Мистерията на Лунната пещера

Мистерията на Лунната пещера

Мистерията на Лунната пещера
Снимка: enriquelopezgarre / pixabay.com

Кой е Антонин Хорак и каква е връзката му с Лунната пещера?

Къде се намира Лунната пещера? Как изглежда? Кой я е създал и защо? Все въпроси, които разпалват любопитството ни, когато чуем легендата за това мистериозно място. Но най-важният въпрос е разбира се - съществува ли тя наистина?

Когато става въпрос за Лунната пещера, сведенията са доста малко на брой. Има само един човек, който я е видял с очите си - командирът на партизаните Антонин Хорак, който е открил, проучил и описал това странно място по време на Втората световна война. Но Хорак е също толкова голяма загадка, колкото и прочутото му откритие.

Словашкото национално въстание през 1944 г. е било въоръжено въстание, организирано от словашката съпротива в опит да се противопоставят на германските войски, окупирали словашката територия, и да свалят колаборационисткото правителство. Голямата част от партизанските войници са се скрили в гъстите словашки гори, опитвайки се да изпълняват различни мисии (или поне да оцелеят там) по време на войната. Един от тях е бил Антонин Хорак.

Не е известно много за живота на Хорак преди постъпването му в армията, но благодарение на подробните му бележки във военния му дневник знаем доста детайли за откритието, което е направил. Също така знаем, че тази Лунната пещера го е омагьосала толкова силно, че се връщал там отново и отново.

Пещерата, на която се натъква, първоначално приличала на всяка друга пещера - при това в Словакия има доста пещери. Но след като влиза вътре той разбира на мига, че това не е обикновена пещера. Стените били толкова гладки и симетрични, че Хорак бил повече от сигурен, че е невъзможно тя да е била създадена по естествен начин феномен.

Хорак описва стените като “наподобяващи стъкло” със синкаво-черен цвят. Той дори стреля с оръжието си по една от тях, но за негова изненада куршумът отскача, без да остави и драскотина след себе си. Мистериозната пещера била под формата на гигантски цилиндър, завършващ с шахта във формата на полумесец, което вдъхновило името ѝ.

Възможно ли е архитектите на тази пещера да не са от Земята?

Лунната пещера е извънземен кораб?
Снимка: PhotoVision/ pixabay.com

Да, говорим за извънземни разбира се! Кой друг би могъл да създаде по средата на нищото нещо толкова странно, издръжливо и необяснимо?

Някои от почитателите на тази теория смятат, че пещерата е била извънземен център за наблюдение на живота на Земята. Други са убедени, че това, което Хорак е открил, е всъщност заседнал в скалите извънземен кораб. Трети, включително самият Антонин Хорак, вярват, че Лунната пещера всъщност е построена от някоя напреднала древна цивилизация.

Могат ли съвременните научни методи да отговорят на тези въпроси днес? Много вероятно. Проблемът е, че никой не знае къде точно се намира пещерата. Съществуват непотвърдени сведения, че местоположението ѝ е някъде между градовете Стара Любовня и Плавница в Словакия, докато други слухове твърдят, че е по-вероятно да бъде открита в района Ждиар.

За много от тези, които живо се интересуват от тази мистерия, изчезването на Хорак не може да бъде прието като случайност. Дали в разследването си не се е натъкнал на нещо, пазено от тайните служби? Или може би се е върнал в пещерата още веднъж и е изчезнал безследно из някоя подземна камера? Вариантите са твърде много.

Има обаче още една теория. Някой, която се подписал като Антонин Т. Хорак, публикува статията за Лунната пещера в спелеологично списание в САЩ след войната, което може да означава, че той просто е емигрирал, без да остави следа след себе си.

Но дали този Хорак е бил същият, който е открил пещерата? Или просто си е присвоил историята с цел да спечели малко пари от легендата? Съществували ли са изобщо Антонин Хорак и Лунната пещера?

Може и никога да не узнаем. И все пак от време на време се намира някой любопитен турист, авантюристичен историк или ентусиазиран любител на мистерии, който се решава да потърси истината, скрита в дълбоките гори на Татра. А ние може само да се надяваме, че рано или късно някой от тях ще успее.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати