sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Обидата – защо ни вреди

Обидата – защо ни вреди

Обидата - защо ни вреди
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Едно от най-разрушителните преживявания за човешкото същество е обидата. И то не само, когато се чувстваме обидени, но и когато нанасяме обида на друг. Едва ли си даваме сметка за негативността на обидата. За съжаление, резултатите настъпват както на психическо, така и на физическо ниво.

Когато се чувстваме обидени...

Обидата нанася сериозна травма на нашата психика. Кара ни да се чувстваме неоценени, подценени, неразбрани, отхвърлени, малоценни. Може да породи у нас усещането, че сме аутсайдери – че сме различни от останалите и не заслужаваме да бъдем част от обществото. Предизвиква всякакви отрицателни емоции.

А също – възможно е да намали драстично увереността ни в нас самите и в способностите ни. Дотолкова, че да ни блокира тотално и никога повече да не посмеем да се изявим с това, което сме и с това, което можем. Ако това се случи, трайната вреда от обидата е огромна и трябва категорично да се работи с психолог или психотерапевт за преодоляването й.

Едновременно с щетите, които нанася на нашата душа, обидата се отразява и на физическо ниво. Според психосоматиците – специалисти, изучаващи връзката между психика и тяло, органът, който реагира най-остро на обидата, е жлъчката.

Обидата може да ви съсипе

Хората, които са се почувствали дълбоко обидени и не са преодолели тази травма, е много по-вероятно да страдат от жлъчни кризи, от камъни в жлъчката или възпаления, отколкото останалите. Замислете се – дали и вие сте така?

Възможно е също да имате болки в черния дроб и панкреаса. Ако свързвате тези физически страдания с някакво преживяване, което ви е обидило и дълбоко наранило, помислете как може да преодолеете психическата травма, за да повлияете благотворно и на тялото си.

Когато обиждаме...

Съществуват вреди от обиждането, когато ние го нанасяме. Може би не сте се замисляли никога и за това, че когато обиждате някого, вие сами отнемате от собствената си сила. Всъщност, нанасяйки обида, вероятно се опитвате да защитите някоя слаба част от своето Аз. Може би самите вие сте били наранени и поради някаква причина е пострадало вашето его, а сега опитвате да го възстановите, причинявайки болка на другия.

Не обиждайте никого

Запомнете – силните хора не обиждат и не нараняват. Само слабите и вече наранените го правят. Дали и вие не сте такива? Не се заблуждавайте – когато обиждате някого, не възвръщате силите си. Напротив – ставате още по-слаби и се изпълвате с негативни мисли.

Единственият начин да придобиете сили е да погледнете нещата „отвисоко“ и да преодолеете собствената си обида. Така ще станете толкова уверени и стабилни, че нищо няма да е способно да ви нарани. Ако не може сами да се справите, потърсете професионална психотерапевтична помощ.

Обидата според будистите

Будистите смятат, че обидата е нещо абсолютно ненужно и всъщност, несъществуващо. Според тях, ако човек знае истината и е достатъчно уверен в нещо, няма как да се обижда от неверни твърдения, отправени срещу нещо. Защото те просто не са истина. И обратното - ако отправените срещу него реплики са истина, макар и да го обиждат, той трябва да ги приеме като градивна критика. В този случай думите на другия не трябва да го обиждат, а да го накарат да се подобри и да коригира своите недостатъци. Значи отново – обидата не съществува.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати