sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Конспиративни Теории»Конспиративни теории за ХААРП (HAARP)

Конспиративни теории за ХААРП (HAARP)

Конспиративни теории за ХААРП (HAARP)

Светът, в който днес живеем, става все по-комплексен и сложен и разбирането му става проблем на все повече хора, които търсят прости обяснения на сложните процеси, които ръководят живота ни. Така се появяват конспиративните теории, в които наивната вяра в различни твърдения е нещо дълбоко вкоренено в съзнанието на големи групи от хора.

Сред новите беди, които ни заплашват в модерния свят, е и ХААРП - система за научни изследвания, която е приравнена към едно от съвременните чудовища, правещи света, в който живеем, едно мрачно, непознаваемо и враждебно място, в което ни дебнат зли сили.

Какво е ХААРП и защо попада сред конспиративните теории на съвременните страшни приказки?

ХААРП се разкодира като американска програма за изследване на високочестотните влияния на сиянията в Полярния кръг. Съоръженията на програмата тихо и скромно стоят в леденото безмълвие на Аляска. Малко неочаквано за самите изследователи съоръжението, което цели измерване на йоносферата, изведнъж беше нарочено за машина за контрол на човешките умове, за климатично оръжие и му бяха преписвани всякакви страховити възможности.

Реалната наука зад конспирациите остана напълно неразбрана и неинтересна за любителите на конспирации. Защо се получи така?

Северно сияние
Снимка: TheDigitalArtist/ pixabay.com

Най-вероятно причината е, че когато през 1997 година започва строежът на съоръжението, то е финансирано от Военновъздушните сили на САЩ, както и от американския флот и чак от 2013 година минава под шапката на института по геофизика на Аляска.

Основната работа на програмата се състои в проучвания и измервания на йоносферата. Това е горният атмосферен слой, през който се предават радиосигналите и геофизичните процеси, което прави програмата многопосочна, тя намира приложение както в науката, така и във военното дело. Най-вероятно тези факти са причина за създаването на различни конспиративни теории.

Тези теории са широко разпространени, включват политически фигури и известни личности и придават на вярванията тежест. Според бившия президент на Венецуела Уго Чавес системата ХААРП е виновна за земетресението в Хаити. Според известен политически коментатор тази система облъчва хората с радиовълни, с които се контролира ума. Руско военно списание твърди, че ХААРП има силата да обърне магнитните полюси на планетата. Много теории твърдят, че системата може да управлява времето и климата на Земята.

Разбирането, че става въпрос само за научно съоръжение е далече от съзнанието на любителите на конспирации, въпреки дните на отворените врати, инициирани от университета в Аляска, които целят на запознаят интересуващите се със същността на работата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати