Когнитивна уязвимост – що е то?

Когнитивна уязвимост – що е то?

Когнитивната уязвимост представлява модел на мислене и нагласи, които предразполагат индивида към психологически проблеми. Уязвимостта съществува, преди да се появят симптомите на психологическо разстройство.

След като индивидът се сблъска със стресиращо преживяване, когнитивната уязвимост формира дезадаптивна реакция, която увеличава вероятността от психологическо разстройство.

Уязвимостта представлява нестабилност на емоциите, които при стимулиране от външни фактори често се израждат в негативни и депресивни мисли и действия. С други думи, човек с когнитивна уязвимост може да се опише като песимист, който приема живота винаги от сивата страна. За него чашата винаги е наполовина празна. Той вижда лошото в живота или възможностите в дадена ситуация да се изроди в проблем, а не като възможност.

Когнитивно уязвимите хора са по-емоционални, но в лошия смисъл. Те преживяват всичко по-тежко и за по-дълго време. Отличителна черта е, че макар и силно емоционални, те крият своите емоции. Запазват всичко в себе си, оставяйки негативните мисли да разяждат психиката им. Когнитивната уязвимост е задната врата в човешкия мозък, която проправя път за депресията, биполярното разстройство, честите смени на настроението и тревожността.

Психологичният феномен на когнитивната уязвимост дори може да е заразен според някои учени. Според тях хората попиват емоциите на най-близките в своето обкръжение.

Когнитивна уязвимост

Именно заради това депресията може да бъде заразна. Хората, които са с по-силна когнитивна уязвимост, по-лесно прихващат негативните емоции на околните. Така, ако някой от близките им страда от депресия, те също могат да развият опасното състояние.

В психопатологията има няколко направления, от които може да се изследва произходът на когнитивните уязвимости. Това е пътят за включване на когнитивни схеми, модели на безнадеждност и теория на привързаността.

Пристрастието на вниманието е механизъм, водещ до дефектни когнитивни пристрастия, който води до уязвимост. Разпределянето на ниво на опасност към заплаха зависи от спешността или интензивността на прага на търпимост.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати