Гравитационните вълни и зависимостта им от гравитационните лещи

гравитационни вълни и лещи

Науката физика знае много неща за гравитацията. Тя е това, което ни държи близо до Земята, защото ни привлича към нея. Планетите също са под влияние на гравитацията, тъй като именно тя ги държи в орбита около звездата им. Говорим за сила на гравитация. Това обаче на практика не е сила, разбирана като физическа величина.

Всъщност гравитацията представлява изкривяване на време пространствената права и поради тази причина се получава огъване на траекторията на дадения обект, върху който се упражнява гравитационна сила.

Какво ще стане, ако хвърлим топка в открития Космос?

Тя ще се движи в права линия според Първия закон на Нютон. Ако е хвърлена обаче близо до Земята, движението на топката ще е по парабола, защото Земята изкривява времето и пространството.

Материята има способност да въздейства на пространството, огъвайки го. По тази причина може да отклони и движението на светлината. Когато това се получи, говорим за гравитационната леща. Тази леща има способност да събира светлината във фокус и така далечните галактики светят по-ярко, което позволява да бъдат наблюдавани.

Когато пространството се изкриви от гравитацията, се получава гравитационна вълна. Вълните следват една след друга, както е в едно водно пространство. Учените, които са наблюдавали тези вълни, са установили, че скоростта им е като тази на светлината. Когато са във вакуумно пространство светлина и гравитационни вълни имат еднаква скорост. Траекторията на всяка от тях може да се отклони, защото е скоростта им е крайна.

гравитационни вълни

Когато друга маса - галактическа или на черна дупка навлязат в пространството на вълната, то се деформира и на вълната е нужно повече време, за да стигне до нас. Така се създават гравитационни лещи, провокирани от други галактики.

Всичко това са изводи, породени от теорията по въпроса. Наблюденията на учени обаче довеждат до интересни открития.

На първо място гравитационната леща прави така, че източника изглежда по-близък, отколкото е на практика.

Сливанията на черни дупки не са се повлияли от гравитационните лещи.

Всичко това навежда на размисли, че все още много неща от същността на гравитационните вълни и гравитационните лещи не е изяснена.

Очакват се обаче доказателства, че гравитационната леща може да огъне както пътя на светлината, така и гравитационната вълна, след като процесите бъдат проучени детайлно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати