Хора и риби могат да регенерират очите си - откриха правилните гени

хора и риби могат да регенерират очите си

Способността за регенериране на органи и тъкани в тялото е една от най-ценните, които някои живи същества притежават. Известно е, че много животни регенерират крайници, а някои видове риби могат да регенерират толкова сложно устроен орган като окото.

Научни изследвания доказват, че човекът има гени, които му дават възможност да прави същото. И все пак на практика ние не притежаваме способността да регенерираме увредените си органи. Това, което ни пречи, според учените, е имунната ни система.

Проучванията обаче дават надежда, че можем да се научим да заобикаляме тази спирачка. Такава възможност е много важна за уврежданията на ретината, които са основната причина за слепотата при хората. Все още медицината не може да регенерира ретина.

Аквариумните рибки данио обаче могат да възстановяват сами очите си, а ние пък имаме 70 процента съвпадение на нашите гени с тези на рибката зебра и още по-добрата новина е, че сред тях са и гените, които позволяват на даниото да обновява ретината си.

Тази способност става автоматично при рибите, а ние сме я изгубили някъде по пътя на еволюцията.

Частта на окото, с която регистрираме светлината, е точно ретината. В нея се намират фоторецепторите, невроните и синапсите, които предават информацията за светлината на мозъчните клетки.

регенериране на очите

Формирането на ретината става в ембрионалния стадий от мозъка, който нараства, което означава, че това е мозъчна тъкан, участваща в състава на централната нервна система. Тази част, която поддържа ретината в правилно състояние, се нарича Мюлерова глия.

При някои риби и влечуги Мюлеровата глия може да се превръща в клетки, от които се отделят неврони на ретината, пръчици и колбички, тоест регенерира се увредената ретина. При бозайниците това не може да се случи, тъй като нещо в процеса на еволюцията го е потиснало.

Подозренията за загубата на способността за регенерация на очите се насочват към създаване на компромис между регенериращите клетки и защитата от паразитни атаки. Мюлеровата глия пречи на инфекциите да проникват и ако започне да се трансформира в клетки ще изгуби защитната си роля.

Проучванията имат за цел да се направи така, че регенерацията да стане възможна, но това е твърде сложен и затова далечен процес. Но пък е път към възможността слепотата да стане лечима.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати