sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Смисълът на живота според Айнщайн

Смисълът на живота според Айнщайн

Смисълът на живота според Айнщайн
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Родили сте се и това е всичко, от което се нуждаете, за да бъдете щастливи!

Алберт Айнщайн

На 14 март 1879 г. се ражда великият физик, един от основателите на съвременната теоретична физика, лауреат на Нобелова награда за физика през 1921 г., общественик и хуманист - Алберт Айнщайн.

Трудно е да се повярва, но неговите учители са твърдяли, че от Алберт никога няма да излезе нищо добро: той бил бавен, затворен и мързелив ученик. Но в крайна сметка, откритията на великия гений в науката обуславят огромния растеж на математиката и физиката през 20 век.

Айнщайн е автор на около 300 статии по физика, както и автор на над 150 книги в областта на други науки. По време на живота си той развива много значими теории на физиката. Името Алберт Айнщайн е силно свързано с гения и силата на човешкото мислене.

Навярно ще ви е интересно какво казва този световен гений за смисъла на живота? Ето и собствената му гледна точка:

Търсенето на смисъла или целта на собственото съществуване или на света като цяло винаги ми се е струвало абсурдно от обективна гледна точка. Независимо от това всеки има определени идеали, които ръководят неговите стремежи и преценки. В това отношение никога не съм разглеждал лекотата на съществуването и щастието като самоцел.

Смисълът на живота според Айнщайн

Идеалите, които осветяваха пътя ми и от време на време ми даваха смелост да приемам весело живота такъв, какъвто е, са Истината, Добротата и Красотата. Животът би ми изглеждал празен, ако не се чувствах част от общност с хората с подобен мироглед, търсещи обективното, вечно и непостижимо в областта на изкуството и научните изследвания. Баналните цели на човешките стремежи - собственост, външен успех, лукс - винаги са ми се стрували гнусни.

Избрали сме още някои цитати на великия Айнщайн, които отразяват неговото виждане за смисъла на живота:

Истинската стойност на човек се определя преди всичко от мярката и значението, в които той е успял да се откъсне от своето Аз.

За нас, непоколебимите физици, разграничението между минало, настояще и бъдеще не е нищо повече от илюзия, макар и много натрапчива.

Въображението е всичко. Това е преглед на предстоящи събития от живота.

В основата на всяко предизвикателство е възможността.

Реалността е илюзия, макар и много упорита.

За да спечелите, първо, трябва да играете.

Животът на индивида има смисъл само дотолкова, доколкото той помага да се направи животът на другите хора по-красив и благороден.

Животът е свещен; това е, така да се каже, върховната ценност, на която са подчинени всички останали ценности.

Никоя цел не е достатъчно висока, за да оправдае недостойните средства за постигането ѝ.

Светът е опасен не защото някои хора правят зло, а защото някои го виждат и не правят нищо.

Свободата на човек в съвременния свят е подобна на свободата на човек, който решава кръстословица: теоретично той може да въведе всяка дума, но всъщност трябва да напише само една, за да бъде решена кръстословицата.

Стремете се не да постигнете успех, а да гарантирате, че животът ви има смисъл.

Човек може да намери смисъл в живота, колкото и кратък и опасен да е той, само като се посвети на обществото.

Човек започва да живее само когато успее да надмине себе си.

За да станете перфектен член на стадото овце, първо трябва да сте овца.

Никога не мисля за бъдещето. То идва достатъчно бързо.

Човекът е част от цялото, което ние наричаме Вселена, част, ограничена във време и пространство. Той чувства себе си, мислите и чувствата си като нещо отделно от останалия свят, което е един вид оптична илюзия. Тази илюзия се превърна в затвор за нас, ограничавайки ни до света на нашите собствени желания и привързаност към тесен кръг от хора, близки до нас. Нашата задача е да се освободим от този затвор, разширявайки сферата на нашето участие до всяко живо същество, до целия свят, в целия му блясък. Никой не може да изпълни такава задача докрай, но самите опити за постигане на тази цел са част от освобождението и основата за вътрешна увереност.

Най-красивото нещо, което само може да ни връхлети, е мистерията. В желанието ни да я разгадаем, се крие люлката на истинското изкуство и истинската наука. Този, който не познава това чувство, той е загубил любопитство и вече не може да бъде изненадан, той е като мъртъв човек, като изгасена свещ. Именно това чувство, на мистерия, макар и смесено със страх, е родило религията. Осъзнаването, че има нещо, което не можем да разберем, най-дълбоката основа и първопричина, пронизващата красота, достъпна за ума ни само в най-грубите форми - това са знанията и усещанията, които изграждат истинската религиозност. В този смисъл и в никой друг съм дълбоко религиозен човек.

Смисълът на живота

Не мога да си представя Бог, който възнаграждава и наказва създанията, които е създал, или има воля, близка до нашата. По същия начин не мога и не искам да си представя някой, който да остане жив след собствената си физическа смърт. Нека хората със слаби сърца - от страх или от абсурден егоизъм - ценят подобни мисли. Нека загадката на вечността на живота остане неразгадана - достатъчно е да съзерцавам прекрасната структура на съществуващия свят и да се стремя да разбера поне мъничка частица от Основната причина, която се проявява в природата.

Не вярвам в персонифицирания бог, никога не съм отричал това и открито съм го заявявал. Ако има нещо в мен, което може да се нарече религиозно, то това е безгранично възхищение от устройството на света, доколкото нашата наука ни го разкрива.

Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа.

Аз съм дълбоко религиозен атеист. Можем да кажем, че това е един вид нова религия.

Не мога да си представя истински учен, който не би имал дълбока вяра. Може да се изрази по този начин: човек не може да вярва в безбожната наука.

Научих се да гледам на смъртта като на стар дълг, който трябва да се плати рано или късно.

И накрая малко физика с примери от живота:

Каква е теорията на относителността? Това е, когато два часа седите с красиво момиче на жаркото слънце и си мислите, че е минала само минута. Но когато седите до горещата печка само за минута, си мислите, че сте седели до нея цели два часа. Това е теорията на относителността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати