Какво е ХААРП (HAARP)?

ХААРП (HAARP)

Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние или ХААРП (HAARP) е научно начинание, насочено към изучаване на свойствата и поведението на йоносферата.

Йоносферата се простира на около 80 до 600 километра над повърхността на Земята, точно на ръба на Космоса. Заедно с неутралната горна атмосфера йоносферата формира границата между долната земна атмосфера, където живеем и дишаме, и вакуума на Космоса.

Експлоатацията на изследователското съоръжение беше прехвърлена от ВВС на САЩ на Университета на Аляска Феърбанкс на 11 август 2015 г. Това позволи на ХААРП да продължи с изследването на йоносферната феноменология чрез споразумение за съвместни изследвания и развитие на земеползването.

ХААРП е най-способният високочестотен предавател в света за изследване на йоносферата. Програмата се ангажира с разработването на съоръжение за изследване на йоносферата от световна класа, състоящо се от предавателно устройство с висока мощност, работещо във високочестотния диапазон – йоносферен инструмент за изследване (ИРИ). То може да се използва за временно възбуждане на ограничена област на йоносферата за научно изследване.

Използва се и изтънчен набор от научни или диагностични инструменти, които могат да се използват за наблюдение на физическите процеси, случващи се във възбудения регион.

Наблюдението на процесите, произтичащи от използването на ИРИ по контролиран начин, позволява на учените да разберат по-добре процесите, които се случват непрекъснато под естественото стимулиране на слънцето.

Научните инструменти, инсталирани в обсерваторията на ХААРП, могат да се използват и за различни продължаващи изследователски усилия, които не включват използването на ИРИ, но са строго пасивни. Те включват йоносферна характеристика с помощта на сателитни маяци, телескопично наблюдение на фината структура в полярното сияние и документиране на дългосрочни вариации в озоновия слой.

Какво е ХААРП (HAARP)

Още от създаването на ХААРП теоретиците на конспирацията буквално обезумяха и напълниха информационното пространство с всевъзможни спекулации относно истинската цел на програмата.

Най-често срещаната теория е, че програмата се използва за контролиране на времето. През 2010 г. венецуелският лидер Уго Чавес дори заяви, че ХААРП или програма като нея е предизвикала земетресението в Хаити, убило хиляди жители на острова.

Стотиците доклади относно целта на програмата, как действа, как е създадена и за какво се използва и всичко, което е публикувано свободно в интернет пространството, все още не могат да убедят милиони хора по света, че тя е със строго научно предназначение, а не с някакво скрито предназначение.

Теоретиците на конспирацията смятат, че целта на ХААРП е много по-зловеща, отколкото изглежда на пръв поглед. Програмата е обвинявана за всичко – от глобалното затопляне, през природните бедствия до мистериозните жужащи шумове в небето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати