Чуждите доходи правят хората нещастни

Чуждите доходи правят хората нещастни

Сравняването на собствените доходи с тези на приятели и колеги носи на хората само нещастие, твърдят европейски психолози. Според техните анализи три четвърти от европейците гледат в чуждата паничка.

Колкото е по-беден човек, толкова е по-склонен да се интересува от това колко печелят другите хора. В изследването били включени над 19 хиляди души от 24 европейски страни. Според повечето от тях е добре да се знае колко печелят приятелите и колегите ти.

Колкото е по-важно за човек това сравнение, толкова по-ниско ниво на самооценка има, както и по-ниска степен на удовлетворение от живота. Такива хора са склонни да изпадат в депресивни състояния.

Няма разлика между половете в това отношение – мъжете и жените в равна степен имат желание да надникнат в портмонето на другия. Жителите на по-бедните страни сравняват доходите си с тези на познати и приятели много по-често, отколкото жителите на богатите страни.

Хората с добро финансово положение се интересуват от чуждите доходи много по-рядко от онези, които са зле финансово, твърдят изследователите. Досега учените са смятали, че богаташите са тези, които сравняват доходите си с тези на другите хора.

Чуждите доходи правят хората нещастни

Но е точно обратното – вместо да се чудят как да свържат двата края, бедняците предпочитат да анализират чуждите печалби. Съпоставянето на доходите си с тези на колегите предизвиква у хората чувство за извършена несправедливост спрямо тях.

Освен това подобно поведение изработва у тях загуба на надежда за повишаване на заплатата. Но най-разрушително върху психиката на човека действа съпоставянето с бившите съученици, състуденти и приятели.

Тогава хората си казват, че са имали равен старт, а след като другите са успели, значи тези, които не са, нямат необходимата компетентност, твърдят учените. Те постоянно се чувстват ощетени от съдбата.

Според тях при малко късмет, който явно не са имали, са могли да постигнат дори повече от забогателите си приятели и бивши съученици. По думите на експертите хората, които постоянно се сравняват с други, чувстват неувереност в способностите си.

Учените съветват никога да не се сравняваме с другите, а да се стремим да постигнем повече от това, което имаме за момента. По този начин можем да си създадем позитивен стимул за постигане на определени цели.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати