sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Кастата на недосегаемите

Кастата на недосегаемите

Кастата на недосегаемите

Исторически индийското общество е разделено на четири основни касти - брахмани (учители, свещеници), кшатрии (военни, водачи), вайси (търговци, чиновници), судра (работници, слуги).

Но има и такива, които не отговарят на тези четири категории, и е забранено дори да се говори за тях. Това са така наречените далити или недосегаеми.

Кастата на недосегаемите

Според индуистката митология първите закони са създадени от единствения човек Ману, който е оцелял при Големия потоп. В тези закони той описва идеята си за разделението на обществото и за създаването на кастата на недосегаемите. Учените смятат, че това разделение в индийското общество е резултат от рационални съображения.

В горещия климат, който е изключително благоприятен за развитието на инфекции, е много опасно да общувате и да се докосвате до хората, които се занимават с обикновена работа. Следователно, недосегаеми не трябва да използват обществени кладенци, да ходят по тротоари и да посещават обществени храмове.

Преди беше невъзможно да използват дори обществен транспорт, като днес са създадени третокласни превозни средства и автобуси за тях. Далитите не посещават столови и ядат само от собствените си ястия.

Днес всеки пети индиец се смята за далит, което е около 250 милиона души. И разбира се, тази огромна каста е разделена на десетки подвидове.

Чандали

Това са именно тези, които влизат в контакт с канализацията. Тъй като междукастовите бракове не се насърчават и приемат в Индия, бъдещето на чандалските деца е предрешено още от самото им раждането, като те продължават професията на родители си и не могат да излязат от кастата, в която се намират.

Чамари

Това са хора, чиято професия е свързана с труповете на животни. Например, това включва рибарите или работниците в кланицата. Често дори може представителите на чамаритете да са по-богати от чандалите, но няма да се ръкуват с тях, тъй като са от различни подкасти.

Хаджджам

Това е кастата на фризьорите, като на тях им е позволено само да докосват косата на на клиентите. Между другото, в бедните райони на Индия задълженията на хаджджамите все още включва премахване на болни зъби, тъй като там все още не съществува такова професия като зъболекар.

Чарани

Много интересна каста, като те са един вид интелигенция сред недосегаемите. Това са странстващи музиканти, циркови изпълнители, разказвачи, артисти. Имайки предвид, че по-голямата част от актьорите в Боливуд принадлежат към най-високата каста, можем да си направи логическия извод, че скитащите художници са класифицирани като далици именно защото живеят номадски живот с всички епидемиологични последици.

Хиджри

Това са всъщност транссексуални мъже, които носят дамско облекло. Те си изкарват прехраната, като се включват в народните сватби, но също така често просят милостиня. Реално голяма част от тях правят това не защото го искат, а за да могат да се изхранват, като след време могат да се оженят и дори да създадат семейство.

Агхори

Най-страшната каста на недосегаемите, като това са монасите, които се покланят на Шива (бога на унищожението) и Кали (богинята на смъртта). Те живеят на местата за ритуално изгаряне на телата на мъртвите (Варанаси). Телата им са намазани с пепел от ритуалните огньове, а на коланите им виси човешки череп, който те използват като чиния и чаша. Агхорите изгарят езиците си с горещи въглища и се хранят с неизгорени останки, като дори и останалите от кастата на недосегаемите не контактуват с тях.

Като цяло съвременната конституция на Индия отрича разделението на обществото на касти. На практика обаче всичко е много по-сложно. Традициите не могат да бъдат премахнати за една нощ чрез законодателството и индийците продължават да почитат свещено своята история и предписанията на своите предци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати