Дъжд от диаманти вали на Уран и Нептун

Дъжд от диаманти вали на Уран и Нептун

Уран и Нептун са известни още като ледените гиганти, но под тяхната студена повърхност температурите и наляганията са толкова високи, че се случват невероятни физически реакции и процеси.

Така например наскоро беше фиксирано уникалното явление диамантен дъжд, като това беше официално публикувано в списание Nature Communication преди месец.

Дъжд от диаманти вали на Уран и Нептун

Изследователите са използвали кохерентния източник на светлина Linac (LCLS) в SLAC (Националната ускорителна лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ), за да проучат как един въглеводород ще се държи при подобно налягане и температура, която е очаквана на 10 000 километра във вътрешността на планетата Нептун.

Диаманти

Когато налягането е около 1.5 милиона атмосфери и температурата е 4730°C, въглеводородът се разделя на своите елементарни компоненти: въглерод и водород. Лабораторните тестове показаха, че поне една четвърт от въглеродните клъстери (група от елементарни частици) се слепват. В тези струпвания въглеродът се превръща в най-силната структура, а именно диамантите.

Двата набора от разпръснати фотони показаха на учените нагледно как точно водородните (сини) и въглеродните (сиви) атоми се разделят или се смесват в отговор на екстремните условия на високото налягане и температура, които са били постигнати в експеримента в национална ускорителна лаборатория SLAC.

Доктор Доминик Краус е водещ автор на проведеното изследване. Той споделя, че в случая с ледените гиганти учените са разбрали в процеса на експеримента това, че въглеродът образува диаманти, когато се отделя и не приема така наречената течна преходна форма.

Дъжд от Диаманти вали на Плутон

Диамантеният дъжд на Нептун и Уран играе изключително важна роля във вътрешния енергиен баланс на тези далечни планети. Новообразуваните диаманти ще потънат, генерирайки топлина, докато бавно се втриват в плътния материал около тях.

Това ще позволи на планетите да се затоплят вътре.

Това изследване със сигурност може да ни помогне да разберем тези планети, както и другите подобни светове, които могат да бъдат открити извън Слънчевата система.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати