Светкавиците татуират завинаги

Светкавиците татуират завинаги

Древните са вярвали, че светкавицата е изпратена от демони, за да накаже непокорните. Има случаи, в които от цяла група хора светкавицата поразява само един-единствен човек и не е ясно как става това.

Същото се случва и с определени местности. В Римската култура и в културата на племето Зулу ударените от светкавица нямали право дори да бъдат погребани като нормални хора. В други култури се смятало, че където удари светкавица, трябва да бъде построен храм.

Оцелелите от удар на светкавица ставали шамани и медиуми. Такива хора обикновено имат аз цял живот спомен от удара – изгаряне, което понякога прилича на странна картина или татуировка.

Има писмени свидетелства от 1853 година за момиченце, което стояло на прозореца по време на буря и върху тялото й по-късно били открито фотографско изображение на кленовото дърво пред прозореца.

По същото време момче се катерило по дърво, за да разруши птиче гнездо. След удар от светкавица то паднало от дървото. Върху тялото му се отпечатала истинска „снимка” на дървото и гнездото.

Светкавиците татуират завинаги

През 1892 г. двама негри били убити от светкавица в Хайленд Парк, Пенсилвания. Върху тялото на единия от тях били открити „картини”, изрисувани от светкавицата – кленови листа, на които се виждали и най-тънките жилки.

По време на изригването на вулкана Везувий през 1660 г. върху ленени дрехи, които били закачени да се сушат, били открити изображения на кръстове. Един кръст бил открит върху китката на малко дете и останал там цели десет дни.

През 1777 г. немският физик Георг Лихтенберг създавал изкуствена светкавица в лабораторни условия. Тогава той открил, че електрическите смущения могат да направят отпечатъци на предмети с фотографска точност.

Днес татуировките от светкавица се наричат белези на Лихтенберг. Съвременните физици създават светкавици, които също могат да оставят нетрайни белези върху човешката кожа и върху предмети.

Не е ясно обаче защо светкавицата татуира само един единствен елемент, обикновено това е дърво или животно, и не оставя нищо друго върху кожата. Най-странен е фактът, че при този процес дрехите на хората остават непокътнати, татуировката е под тях.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати