sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Магическата сила на росата и вярванията за нея

Магическата сила на росата и вярванията за нея

магическата сила на росата
Снимка: Sanna Jågas Pixabay
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Сутрешните капчици вода, които се образуват по тревата, цветята, както и по другите растения, са изключително красиви и нежни. Особено когато в тях проблясват първите лъчи на слънцето.

Във вярванията на българите и други народи от стотици години росните капки са смятани не просто за красиви, но за нещо много специално – дори магическо. На тях са приписвани чудодейни свойства и вълшебна сила, каквито други капки вода по света не притежават. Явно има защо това да е така.

Едно от най-разпространените вярвания за росата е, че ако станем сутрин преди или по изгрев и се „окъпем“ в росните капки, ще сме здрави и болест няма да ни хваща. Един от дните, в които тази сила на росата е най-силна, е Еньовден.

Тогава трябва хубаво да се отъркаляме в росни билки и трева, за да съберем могъща сила от природата, която ще ни донесе здраве.

Еньовската роса е толкова силна и магическа, че вярванията гласели как вещици-магьосници минавали рано-рано да оберат росните капки от чуждите ниви и да ги пренесат в своите, за да имат добър добив.

Друг, също толкова зареждащ росата ден, е Гергьовден. В този ден росата е лековита и носи богатство и благоденствие. Обичаят е „за здраве“ да походите боси по тревата, да си измиете очите и лицето с роса или отново да се отъркаляте в някоя поляна. Най-добре на голо – без дрехите, както са го правели и в миналото.

лечебната сила на росата

Може също да се събере от вълшебната роса и да се занесе у дома, за да се измият лицата на членовете от семейството, които не са могли да дойдат на ливадата по изгрев. Смята се, че с тази лековита роса от Гергьовден могат да се излекуват различни заболявания, сред които кожни болести, безплодие, трудно зарастващи рани и др.

Третият много специален ден, в който народните вярвания издигат на почит росата, е Спасовден. Този ден е свързван с билката росен, чието наименование също е свързано с росата. Знае се, че това лечебно цвете цъфти точно по Спасовден.

Поверието гласи, че болните и сакатите трябва да преспят в гората или на полето и по изгрев да се отъркалят в росните билки цъфнал росен. Този ритуал е особено силен за бездетните жени, които след него успяват да се сдобият с рожба.

Росата е специален дар и според християнските вярвания в Северозападна България. Според тях повелителят на росата и дъждовете е Свети Илия. Благодарение на неговата благосклонност имаме възможността да се радваме на това чудо на природата – росните капки.

По всичко личи, че росата е специална вода – дар от Бога. Затова не забравяйте по-често да ходите боси в росната трева и да се закичвате с китка, ама росна – за здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати