Тайната на витите стълби в сватбения параклис Лорето в Санта Фе

Тайната на витите стълби в сватбения параклис Лорето в Санта Фе

Витите стълби в католическия параклис в Лорето са свързани с множество тайни и легенди. Хора от цял ​​свят идват, за да ги видят и се възхищават на това чудо, чийто произход се приписва на по-висши сили, защото авторът на творението, завършил работата си, изчезнал безследно.

История на параклиса

Сватбения параклис Лорето се намира в Санта Фе, Ню Мексико. Сега се използва като музей, а освен това в него се провеждат сватбени церемонии. Но първоначално параклисът е бил част от католическата църква, построена през 1873 година. Архиепископ Жан-Батист Лами възлага изграждането на параклиса на френския архитект Антоан Мули и неговия син.

Параклисът е построен в готически стил и се използва ежедневно от монахините и студентите от академията в Лорето до закриването му през 1968 година.

Но най-невероятната част от параклиса е известното чудотворно спирално стълбище в Лорето. Почти изцяло е изградено от дърво без нито един пирон, а частите му се държат с дървени крепежни елементи и лепило.

Удивителен дизайн

Стълбище
Снимка: stokpic/pixabay.com

Стълбището, което е високо шест метра и се издига до мястото на хора, има два завоя от 360 градуса. Липсва централната колона, която трябва да осигурява структурна подкрепа. Това го прави наистина невероятно творение, възхитително дори за съвременните дърводелци и архитекти.

Това е отлична работа, до която аз, професионален дърводелец, се чувствам незначителен. Дори и да използвате най-модерното оборудване, не е лесно да създадете такива стълби. Но този майстор го е проектирал с помощта на най-простите инструменти, без използването на електричество и с най-ниска цена, казва Тим Картър, дърводелец.

Сестрите на църквата в Лорето били толкова впечатлени от работата на майстора, че организирали тържество в негова чест. Щом стълбището бива завършено, обаче, майсторът изчезнал без да оставя след себе си никакви следи.

Той не приел заплащане за работата си, а монахините дори нямали възможността да му благодарят за шедьовъра, който е създал. Кой бил този загадъчен майстор, който изчезнал без следа, след като завършил работата си? Монахините вярвали, че това е самият Свети Йосиф или някой изпратен от него.

Неразкрита мистерия

Според легендата сестрите дълго време търсили майстор, за да построят това стълбище, но не разполагали с достатъчно пари, за да платят работата. Тогава те започнали да принасят ежедневни молитви на Св. Йосиф, покровителя на дърводелците.

Веднъж, непознат дошъл в църквата и предложил помощта си. Той имал на разположение само най-простите инструменти, но резултатът от работата му бил невероятен. След като завършил строителството, той напуснал и никой повече не го видял.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати