Мистерията на Спящата невеста в Пирин или как се разпространяват фалшиви новини

Мистерията на Спящата невеста в Пирин
Снимка: behance.net/Jean-Michel Bihorel

В последно време една снимка бе споделена стотици хиляди пъти. Става въпрос за Спящата невеста в Пирин. На снимката се вижда планински рид, но заради топенето на снеговете, се е образувала формата на легнала жена.

Един българин качи снимката за първи път и написа:

"Спящата невеста в Пирин. Изключително красив планински рид, който заради топенето на снеговете може да бъде видян в тази форма едва в няколко дни от годината. Намира се недалеч от Валявишките езера, а снимката е на местния фотограф Огнян Белев.

Легендата гласи, че гонена от турците българска невеста опитва да се скрие в ридовете на Пирин в края на зимата. След време я намират, заспала вечен сън, прегърната от планината. Заради мъката от тази несправедливост, ридът се издига по неин образ и подобие.

Изключителна е красотата на българската природата и трябва да я ценим и пазим. Сякаш всичко, което се случва последните месеци, идва да ни покаже, че просто не я заслужаваме. Така както не познаваме и историята си, и страната си, че и времената, в които живеем..."

Тази красива история и още по-красива снимка, развълнуваха социалните мрежи.

Само че, оказа се това е фалшива новина.

Авторът на публикацията по-късно обясни, че искал да си направи експеримент, за да види колко бързо може да се разпространи една фалшива новина.

Истината е, че това не е автентична снимка, а т.нар. дигитална скулптура, чийто автор е Jean-Michel Bihorel. Снимката е част от портфолиото му, което може да бъде видяно на платформата behance.net. Снимката може да бъде намерена със същото име, но представена като част от пейзажа на Перу, Аляска и т.н.

Все пак митът за Спящата невеста стана един от най-споделяните в социалните мрежи, а това ясно показа как работят фалшивите новини.

Те обикновено са насочени към известна личност, разказ, патриотизма и гордостта.

Само че тази манипулирана информация се разпространява светкавично, като в много случаи може да бъде опасна.

Има много начини хората да бъдат подлъгани, но да вярваме на красиви лъжи, за мен е "класика в жанра". Понякога става дума за позитивно съдържание, което споделяме на доверие, друг път вярваме на думите на политик, които просто звучат добре.

Красивите лъжи продават.

Хората сме устроени, така че да виждаме красивото дори когато е илюзия. Хващаме се за него и искаме и другите да го видят. Самата история с картинката също играе по всички правилни струни - написана е така, че да си кажем: Още едно доказателство за красотата на България! Истината е, че родината ни е много красива дори да си няма измислена спяща невеста в Пирин, пише отново авторът на тази новина.

Така че, пазете се от фалшиви новини, проверявайте източниците на информация и не се доверявайте на всичко, написано в интернет.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати