Тайната сила на лука

Тайната сила на лука
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Човечеството не един път се е сблъсквало с пандемии на различни заболявания, като дори тази година е потвърждение на това и вирусът на Covid-19. Преди повече от 100 години през 1919 г. над 40 милиона от населението на света загива вследствие на грипа, който тогава е бил наречен испански.

По онова време един милосърден лекар решил да посети голяма част от селяните, за да се опита да им помогне в борбата с тази болест. За съжаление обаче огромно количество жители били заразени с това респираторно заболяване и загинали.

Лекарят се натъкнал на един много интересен факт, а именно едно от семействата не било заразено и тогава той се запитал каква може да е причина за този феномен, имайки предвид лесното разпространяване на заболяването по въздушно-капков път. Той попитал семейството, каква е тяхната тайна и защо не са се заразили и те.

Домакинята споделила, че единственото което те правят, е да слагат една глава лук в купичка. Тя оставяла обеления лук във всички стаи, като така лекарят си позволил да направи предположение, че именно това била тайната и причина за това те да не се заразят.

Той помолил жената да му даде една от използваните вече глави лук, които тя слагала в дома си. След обстоен преглед с помощта на микроскоп ученият забелязал, че по лука бил открит испанския грип и неговите вируси. Той предположил, че един вид той абсорбирал вируса и така семейството не успяло да се разболее.

Лукът пази от вируси
Снимка: olgalionart /pixabay.com

Днес вече е доказан фактът, че грипът се причинява от вирус и е напълно възможно лукът да го обезврежда един вид. Историите с употребата му са много и един човек разказва, че когато бил много болен и имал силно възпаление на дихателната система, решил да вземете лук и да среже задната и предна му част. След това ги поставил в една празна чаша. На следващия ден той се чувствал много по-добре и не толкова отпаднал, както предната вечер, като, от своя страна, лукът бил почернял за нощта.

Историите не свършват дотук, като според друга, ако се почувствате зле, тогава просто направете следното. За целта вземете един лук и го разрежете на две. След това обуйте чорапите си с половинката на лука вътре. Сутринта ще се събудите пълен с енергия и здрави.

Един човек разказа, че именно това е неговата тайна и майка му е правилна дори сок от лук, както и лучена супа, когато са били болни. Жената е слага компрес от лука, който е бил сложен в марля, когато са имали болки в ушите. В него тя слагаше ситно нарязания лук, а ефектът отново бил поразителен, което за пореден път доказва силата на лука и неговото противовъзпалително действие.

От друга страна обаче, ако имате някакви храносмилателни проблеми със стомаха, то често можете да си помислим, че причината е именно лукът. Именно затова не бива да консумирате престоял и вече обелен лук. Дори специалистите първо питат както какво сте яли, така и дали в храната е имало лук, ако имате някакъв стомашен дискомфорт.

Нарязан лук срещу вируси

Именно затова е важно да запомните, че той абсорбира силно бактериите и действа като магнит за тях. Поради тази причина не бива да го слагате в хладилника, ако е вече обелен. Дори и само за една нощ той се превръща в отровен, тъй като привлича и попива като гъба всички бактерии. Можете да го използвате в ролята му на дезинфектант в хладилника, но след това задължително трябва да го изхвърлите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати