Хормезис или как да излекуваме старостта

Хормезис или как да излекуваме старостта

Всеки човек се страхува от старостта и тук е без значение дали сте мъж или жена. Смята се, че старостта може да се лекува и вълшебното хапче за това е увеличеният стрес и напрежение в живота ни. Това сподели от преподавател по генетика от медицинския факултет в Харвард, съобщи в. Индипендънт.

Проф. Дейвид Синклер е на мнение, че заложбите на хората са много по-големи и ние можем да живеем до далеч повече от 100 години. Той е автор на множество интересни и научни книги по генетика, като заедно с това често обсъжда въпросите за стареенето на човек. Синклер се занимава с тези въпроси цял живот и оглавява центъра за биологични механизми на стареене Пол Глен.

След множеството проведени изследвания в тази област ученият е на мнение, че старостта не бива да се разглежда като болестно състояние на организма. Ние не трябва да се стремим да се преборим с нея.

За да се справим с процесите на стареене, не трябва да пием хапчета, а да се постараем да излезем извън зоната си на комфорт и да постигнем състояние, което в науката се нарича хормезис.

Старост

Според него проблемите на съвременния свят и на хората като цяло е това, че ние искаме само да се чувстваме добре, да сме нахранени и да си почиваме повече. Не желаем и не искаме да се чувстваме дискомфортно, като именно това може да доведе до проблеми от различно естество.

Всичко тук е много просто - ако организмът ни е в състояние на постоянен покой, то той един вид свиква и не се бори с проблемите на стареенето и съпътстващите го болести.

Професорът е разработил цяла методика, която обединява в едно всички начини как да постигнем състояние на дискомфорт, за да държим така един вид организма си винаги нащрек и да е готов да се справи с всяка болест и състояние.

Той допълва, че първото нещо, което всеки трябва да направи, е да спре да си чревоугодничи и да се храни по-рядко. Известният генетик допълва, че не бива да се храним по три пъти на ден. Професорът изпробва на себе си дори тези правила и методи, като добавя, че самия той често пропуска едно или пък две хранения и именно това е променило живота му към по-добро.

По време на гладуване се освобождава коензима наречен НАД+ (никотинамид аденин динуклеотид). Неговата цел и функция е да "поправи" нашите гени и да ги накара да са по-активни. Подобен ефект за организма ни има закаляването, когато сменяме топло и студено, както в сауната.

Генетикът е на мнение, че е важно да ограничим консумацията на месо, защото в него се съдържат специални аминокиселини. Те, от своя страна, активират специален протеин в тялото ни, който /един вид/ деактивира защитените ни сили и различните механизми, които ни помагат да се справим с болестите.

Спри месото, за да пребориш старостта

Според него всяко едно действие, което може да ни причини стрес и излизане от зоната на комфорт, като например редуване на топло и студено, различни упражнения, гладуване и други, спомагат за увеличаването на никотинамид аденин динуклеотид и по този начин организмът ни се възстановява по-бързо.

Професор Синклер допълва и това, че без активното увеличаване на коензима НАД+ старостта ще настъпи много бързо както външно, така и вътрешно. Той смята, че около 80% от здравето ни зависи от това какъв живот водим и само 20% е генетично заложено.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати