Психология на презапасяването с тоалетна хартия

Психология на презапасяването с тоалетна хартия

Страхът е много пагубен не само за нашето физическо, но и за психическото ни здраве. Вследствие на него хората могат да правят дори странни постъпки, действайки импулсивно и необмислено на моменти. Той способства и за отключването на редица заболявания, тъй като е изключително вреден за нашето самочувствие като цяло.

В тези сложни времена за цялото човечество и настъпилата пандемия това може да се види с пълна сила, както и да се оцени инстинктивното поведение на хората.

Според Влад Роднянский, който е социален клиничен служител в Израел, причината да се изкупува панически тоалетната хартия в разгара на пандемията и въвеждането на извънредното положение, е фактът, че хората в стресови ситуации имат нуждата да се чувстват спокойно, уверено и дори интимно.

Тази неизвестност е пагубна за логическото мислене, както и за здравето ни като цяло. Във връзка със световната здравна криза и покрай разрастващата се пандемия около коронавируса се забелязва това, че хората в много държави по света започват истерично да изкупуват този продукт за личната хигиена.

Това се отнася и за различни средства за хигиена и дезинфекция на ръцете. Подобен растеж се наблюдава и по отношение на консервираните и дълготрайни продукти. Това истерично презапасяване има няколко обяснение според Роднянский.

Психология на презапасяването с тоалетна хартия

Една от причините за подобна реакция се дължи на тревогата и напрежението, които са чисто първоначални реакции и са подобни на първобитния човек. Инстинктивно човек иска да избяга от тези сложности, като съвсем естествено в подобни моменти стомахът му се свива от стреса и е необходимо да се освободи всичко излишно от него.

Експертът смята, че това е чисто първична реакция и е логична при подобни стресови моменти. Той добавя, че при подобни ситуации хората имат нужда от нещо познато и уютно, като в представите на много от нас това е именно тоалетната, където те могат да се насладят на интимните моменти и да се намират в удобна обстановка. Именно това е другата възможна причина, която може да обясни истеричното изкупуване на тоалетна хартия.

Експертът смята, че това поведение на хората е свързано донякъде с факта и желанието да се презапасим или казано по друг начин - да направим нещо. В този случай ние отново искате да се снабдим с любимите ни продукти, включително с тоалетната хартия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати