Сеизмичният шум на Земята намаля заради изолацията от коронавирус

Сеизмичният шум на планетата е значително намалял</strong> вследствие на понижената активност на хората в целия свят

Коронавирусът е не само световна пандемия за човечеството, но и глобално за планетата ни, поставяйки под съмнение дори физичните закони, свързани с движението на Земята и нейната промяна, която се получава поради изолацията в тези трудни са света времена.

Учените в Белгия са установили, че сеизмичният шум на планетата е значително намалял вследствие на понижената активност на хората в целия свят. Във вестник в. Мирър се споменава, че Кралската обсерватория е стигнала до това заключение след проведените изследвания, като вследствие на промените се е получило понижава на бученето на вибрациите в земната кора на Земята.

Предполагат се няколко различни причини за това явление, като една от тях е свързана с факта, че се намали значително движението в големите мегаполиси по света. Другият фактор, който според учените оказва решаващо значение за тази промяна в сеизмичния шум на планетата, е намаленият градски транспорт, тъй като по време на социалната изолация хората намаляват до минимум излизанията си от дома.

Именно това се твърди от водещите специалисти в тази област, като те непрестанно анализират земните промени и какво се случва с движението на планетата ни с помощта на най-модерното оборудване, включително и със сеизмометър.

До подобно заключение са стигнали и учените от Лос Анджелис, а именно от Калифорнийския технологичен институт. Специалистите в геологията се надяват да успеят да получат по-конкретни данни и измервания, а именно с увеличаването на затишието. По този начин ще се постигне усилване на чувствителността на използваното оборудване при измерването на сеизмичните вълни.

Към добрите новини за планетата ни от извънредното положение и самоизолацията е намаляването на замърсяването на въздуха в големите държави. Снимките, които са направени от НАСА, доказват нагледно разликата в съдържанието на азотен диоксид в атмосферата преди и след края на извънредното положение в някои страни.

Донякъде това може да се обясни с намаляването на производствените процеси, които малко или много, но оказват негативно влияние на природата и на околната среда като цяло.

Сеизмичният шум на Земята намаля заради изолацията от коронавирус

От друга страна, обаче се увеличиха значително медицинските отпадъци, като така например в Ухан изнасят обикновено около 40 тона, но днес това число на отпадъците скача с цели 6 пъти, а именно на 240 тона. За съжаление не само медицинските отпадъци се увеличат в световен мащаб.

Така например компанията Starbucks забрани употребата на многократна чаши, за да се намали разпространението на вируса, което доведе до многократно увеличаване на тези отпадъци. Подобна е и ситуацията в САЩ и Канада, където голяма част от заведенията също забраниха използването на съдове за многократна употреба с защитна цел по време на коронавируса.

Пандемията засяга хората по целия свят, като това е дори и голям стрес за психиката, имайки предвид постоянното увеличение на болните и ограничения, които се въвеждат в защитни цели от правителствата на много държави по света. Във връзка с това учените са започнали активно изучаване на измененията на планетата ни и как се променя нейното физическо движения.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати