Конспиративни теории за COVID-19

Конспиративни теории за COVID-19
Снимка: olgalionart /pixabay.com

През последните месеци всички лягаме и ставаме с новини за коронавируса. Появата му в китайската провинция Ухан доведе до световни сътресения, глобални карантини и срив в световната икономика.

Според учените вирусът тръгнал от пазара за диви животни в Ухан, но конспиративните теоретици не са съгласни.

Ето кои са най-разпространените теории на конспирациите, свързани с COVID-19.

1. 5G мрежата ни причини това

Ухан беше един от първите китайски градове, където беше инсталирана 5G мрежата. А, както вече стана дума, Ухан бе и най-голямото огнище на коронавируса и вероятно оттам тръгна, докато не стигна до целия свят.

Потребителите в интернет смятат, че това не е съвпадение. Според тях COVID-19 е причинен от радиационните вълни, освободени от 5G мрежата. Има безброй научи доказателства, че 5G мрежата не е опасна за хората.

2. Бил Гейтс стои зад всичко

Бил Гейтs ли създаде COVID-19

Бил Гейтс в момента е един от най-мразените хора на земята. Конспиративните теории твърдят, че той е отговорен за пандемията от коронавирус. Историята започва още през октомври 2019 г. Тогава фондацията на Бил и Мелинда Гейтс си сътрудничи със Световния икономически форум и института Джон Хопкинс, за да проверят колко е готов светът, за да се справи с епидемия. Два месеца по-късно се появи COVID-19.

Според теорията на конспирациите програмата е била прелюдия към предстоящата епидемия, която и трите организации са планирали.

3. САЩ са виновни

Когато стане нещо, в повечето случаи вината бива хвърляна върху САЩ. И този път не прави разлика. Според конспиративните теоретици правителството на САЩ създаде коронавируса. По време на новинарска емисия на една от руските национални телевизии бе съобщено, че американското правителство е създало вируса, за да унищожи китайската икономика.

Според един руски анализатор „corona” на руски означава „корона“, а в миналото президентът Доналд Тръмп е коронясвал кралици на красотата.

4. Китай пусна вируса

Ухан и COVID-19

Според някои теории китайското комунистическо правителство нарочно е създало COVID-19 като част от програмата си за биологични оръжия, а някой без да иска изпуснал вируса от лабораторията, предизвиквайки глобална епидемия.

Става въпрос за Националната лаборатория за биобезопасност. Лабораторията е част от Института по вирусология в Ухан. Това е единственото китайско държавно съоръжение, в което е възможно да се провеждат изследвания на смъртоносни вируси.

Веднага след изявлението на президента Си Дзинпин в началото на пандемията, се появи теорията, че Китай нарочно са разработили вируса. Тогава той каза, че безопасността на лабораториите е национален въпрос. Още на следващия ден китайското министерство на науката и технологиите пусна инструкции как да се обезопасяват лабораториите, за да се предотврати бъдещото изпускане на вирусите, което „наля масло в огъня” на конспиративните теоретици.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати