sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Какво е невролингвистичното програмиране

Какво е невролингвистичното програмиране

Какво е невролингвистично програмиране

Невролингвистичното програмиране (NLP, от англ. Neuro-lingvisic programing) е псевдонаучен подход за междуличностна комуникация, развитие на личността и психотерапия. НЛП е разработена през 70-те години от американците Ричард Бендлър и Джон Гриндър.

Създателите на НЛП твърдят, че съществува връзка между неврологичните процеси (невро), езиковите (езиковите) и поведенческите модели (програмиране), както и възможността да им повлияят със специални техники за постигане на желаните цели. Техниките на НЛП са насочени към копиране или моделиране на поведението на хора, постигнали успех в определена област, за да придобият своите умения.

Няма научни доказателства в полза на ефективността на НЛП, тя е призната като псевдонаука. Систематичните прегледи показват, че НЛП се основава на остарели идеи за структурата на мозъка, несъвместима е със съвременната неврология и съдържа редица фактически грешки.

Въпреки че има някои изследвания с положителни резултати, според научните прегледи всички подобни изследвания имат методологически недостатъци.

Разработчиците на НЛП Ричард Бендлър и Джон Гриндър обясняват, че нашите карти или модели на света са изкривени представи, които са въплътени в невролингвистичното програмиране поради особеностите на неврологичното функциониране и ограниченията, свързани с него.

Информация за света се получава от рецепторите на петте сетива (естествено има повече от 5 сетива, има чувства като чувство за равновесие и т.н.) и след това претърпява различни неврологични трансформации и езикови трансформации, дори преди да получим достъп до тази информация, която означава, че никога не сме изцяло потопени в обективната реалност, която не е променена от нашия език и невронаука.

Невролингвистично програмиране (НЛП)

Въз основа на езиковите модели и телесните сигнали, събрани чрез експертни методи по време на наблюденията на няколко психотерапевти, практикуващите невролингвистично програмиране се смята, че нашата субективна реалност се определя от вярвания, възприятия и поведение и следователно е възможно да се правят промени в поведението, да се трансформират убежденията и да се лекуват наранявания.

Техниките, разработени от данните от наблюденията, са описани от техните създатели като „терапевтична магия“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати