Какво е констелация?

Какво е констелация?

Психиатърът Т. Циген развива идеята за констелации в психологията и твърди, че потокът от идеи се дължи на силата и степента на асоциативната им връзка с предишни идеи, вярвания, тяхната интензивност и свързаност. Състоянието на субекта, както и силата на стимула, еднакво влияят на реакцията на стимула.

Констелацията в психологията е силна емоционална реакция, която се формира всеки път в отговор на определена ситуация, която има активиран (констелационен) комплекс. Възникването на определена асоциация се улеснява от допълнителни асоциации.

Един и същ стимул може да предизвика различни реакции в зависимост от предишното състояние на организма или текущото състояние върху констелацията на асоциативните тенденции. В това положение последните и далечни асоциации във времето имат важно място.

Карл Юнг има собствено виждане за това понятие, той определя, че констелацията в психологията е всяка форма на психиката, която, както обикновено, има връзка с комплекса, придружена от набор от емоционални реакции или модели.

Разбира се, тя се проявява чрез изразяване при външна ситуация, която освобождава умствения процес, който съчетава определено съдържание, готово за действие. Констелираното съдържание е комплекс със силна специфична енергия.

Психолозите използват констелациите като групов метод, той се разбира като вътрешна комуникация, диалог между човек и неговите подличностни. С негова помощ можете да откриете скритата динамика на съзнанието на човек във всяка ситуация, замествайки участниците, поставяйки ги съответно на ситуацията.

Всеки психолог има възможност да модифицира този метод според своите цели и тема. С негова помощ могат да се проявят и реализират скрити вътрешни конфликти на личността и противоречиви мотиви и желания, които се изразяват чрез житейски проблеми и силно затрудняват нормалното функциониране на човека.

Работата с констелации е такава техника, която може да помогне на хората, които търсят лечение, да разгледат проблемите си от различен ъгъл. Психолозите могат да предложат този метод като средство за лечение на проблем, когато традиционната терапия не се справя с него или е много трудно да се лекува.

Методът на констелациите получава широко и практическо приложение в много области на психологията и психотерапията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати