Всяко нещо има начало и край! Как да приемем промяната

Всяко нещо има начало и край! Как да приемем промяната

Единственото сигурно нещо на този свят е, че няма нищо сигурно. Промяната е неизбежна и понякога идва изневиделица. Друг път за нея има знаци, на които ние не обръщаме внимание. Независимо от ситуацията всичко е въпрос на адаптация и правилна психична нагласа.

Ето няколко съвета как да приемете промяната и да преминете през нея без много сътресения.

Настройте се на вълна Промяната е неизбежна

Лошата ни реакция спрямо промяната често се дължи на факта, че ние не сме настроени за нея. Не я очакваме. Ако приемаме, че живеем, работим и се забавляваме в една стабилна и устойчива среда, то тогава неминуемо светът ни ще се разклати при промяна. Чувстваме се предадени от съдбата, че не е запазила нормалното ни и устойчиво функциониране до този момент.

Раздялата е промяна, която може да преодолеем

Научете се, че това, което имате днес, няма да го имате утре. Живейте в режим "днес", "тук" и "сега". Няма нищо лошо да правим планове за бъдещето, но те трябва да излизат от презумпцията, че нещата много бързо могат да се променят. Хубаво е да имате различни варианти за действията си в бъдеще. Мечтаната работа, към която се стремите след 5 или 10 месеца, може и да не се случи. Нищо че шефът ви обещава, а вие правите всичко възможно за това.

Приемете, че не можете да контролирате всичко

Това е много важно особено за хора, които обичат да контролират ситуациите в живота си, както и хората около тях. Запомнете, че единственото нещо, което наистина контролирате, са функциите на тялото си. Донякъде!

Когато дойде промяната, трябва да установите доколко вие имате някакъв контрол над ситуацията. Обикновено нямате много. Може да отговаряте единствено и само за себе си и семейството си. В случай че ви гонят от жилището и трябва да се преместите, какво може да се направи? Ами, списъци. Какво ще вземете? Какво ще изхвърлите? Къде искате да живеете? Проактивността е важна част от преодоляване на чувството за загуба на контрол.

Приемете промяната и променете перспективата

Как да приемем промяната

Когато промяната е тук, не се ядосвайте, не обвинявайте съдбата и всички божества. Приемете я. Спокойно огледайте ситуацията и си помислете какво положително може да изведете от нея. Погледнете на появилата се промяна като на възможност да направите нещо ново, нещо, за което досега не сте имали смелост или време. Дори и негативната промяна може да доведе до нещо добро. Намерете го.

Потърсете подкрепа

Вярно, че не е лесно да се поиска помощ, но си струва. Съвсем нормално е при промяна да се почувстваме претоварени и стресирани до степен да не знаем какво да правим. Тогава е добра идея да потърсим помощ, обикновено емоционална. Потърсете приятели и роднини, поговорете с тях дори и само по телефона.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати