Кълбовидната мълния е плод на мозъка ни

Кълбовидната мълния е плод на мозъка ни

Австрийски учени разкриха загадката на едно от най-слабо изучените физически явления – кълбовидната мълния. Йозеф Пеер и Александър Кендл провели редица експерименти.

Според техните анализи кълбовидното сгъстяване на енергия не е нищо друго освен образ, който се проявява в човешкия мозък. Изследователите твърдят, че магнитните полета, които възникват при мълния, влияят върху човешкия мозък.

Те смятат, че в зрителните центрове на кората на главния мозък възникват така наречените фосфени – зрителни образи, които се появяват при въздействие на силни електромагнитни полета върху зрителния нерв.

Учените сравняват такова въздействие с транкраниална магнитна стимулация, когато към кората на главния мозък се насочват магнитни импулси. По този начин се провокира появата на фосфени.

Такава процедура често се прави в лабораторни условия. По този начин, смятат учените, когато човек смята, че вижда кълбовидна мълния, това на практика са просто фосфени.

Когато някой се намира на няколкостотин метра от мълнията, в очите му за няколко секунди може да възникне бяло петно. Това става заради въздействието на електромагнитния импулс върху кората на главния мозък.

Странното при кълбовидната мълния е, че тя се появява както при проливен дъжд, така и при напълно ясно небе. Цветът на кълбовидната мълния е син или червен, а понякога е сме от двата цвята.

Понякога кълбовидната мълния е напълно неподвижна, а друг път се движи много бързо. Тя може да влезе в помещение през прозореца, а най-странното е, че може да се появи в напълно затворено помещение.

Понякога кълбовидната мълния е ярко бяла, излъчва мощно сияние и издава съскащ звук. Като цяло животът на този вид мълния е много кратък – тя съществува от три до пет секунди. Обикновено тя се взривява с мощен звук.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Вероника
Вероника
20.06.2014 21:17
Има, но са рядкост.
0
0
десислава
десислава
19.06.2012 12:08
и така и не разбрах има ли или няма кълбовидни мълнии?!
0
0