Традицията жените да предлагат брак на високосна година

Традицията жените да предлагат брак на високосна година

В интернет може да намерите не една статия, посветена на традициите през високосна година. Особено популярно е поверието, според което на 29 февруари жените да правят предложение за брак на своите половинки.

Такова поверие, че на високосна година дамите канят, наистина съществува. С него е свързано и друго вярване - че бракът, сключен през високосна година, ще бъде нещастен.

На 29 февруари момичето може да направи оферта

Има стара ирландска легенда, според която жена сключва сделка със Свети Патрик, според която всички момичета в Ирландия имат право сами да предлагат брак. Въпреки това се счита за разрешено да се прави това само на 29 февруари - може би това се дължи на необичайността на подобно съглашение или за да не се наруши обратната традиция, при която мъжете са обичайно тези, които трябва да са инициатори на подобна стъпка.

Жените предлагат брак на високосна година

Според легендата такова право е въведено през 5 век и по-късно то започна да се използва и на други места - едно от първите е Шотландия. Освен това правилото се дообогатява, като се казва, че мъжете, които откажат неоснователно (каквото и да означава това) или приемат, а след това оттеглят съгласието си, трябва като компенсация или да целунат момичето, което са отхвърлили, или да ѝ купят скъпа рокля.

Въз основа на тази забавна ирландска традиция през 2009 г. в Холивуд е заснет филмът Високосна година (Leap Year, англ.).

Според сюжета на филма жена пътува до Дъблин, за да направи предложение на младия си мъж на 29 февруари. Метеорологичните условия внасят корекции в плановете ѝ и момичето е принудено да се обърне за помощ към млад ирландец, собственик на хотела.

Заедно с него главната героиня тръгва на пътешествие, по време на което трябва да обмисли как да предложи на приятеля си да стане неин съпруг.

Интересно е, че едновременно с това и във връзка с тази легенда, съществува и вярване, според което през високосна година да се вдигат сватби изобщо не е добра идея. Подобно твърдение е било често срещано преди, но в наши дни също може да бъде чуто.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати