sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Цветове, които имат стимулиращо въздействие

Цветове, които имат стимулиращо въздействие

Цветове, които имат стимулиращо въздействие

Всеки цвят има своето значение и въздейства по някакъв начин на човешката психика.

Основните цветове са червено, синьо, жълто и зелено. В психологията те се свързват с тялото, ума, емоциите и баланса между тях.

От тези четири цвята произтичат и останалите като от въздействието, което оказва всеки един цвят, зависи и това на техните производни. Някои от тези цветове обаче оказват по-силно влияние върху хората от други. Нека видим кои са те.

ЧЕРВЕН

Това е един доста силен цвят не само поради яркостта си. В позитивен смисъл червеният цвят се свързва със сила, кураж, енергия и мъжество. Отрицателните въздействия, които може да окаже са агресия и напрежение.

В цветовата палитра червеното се отличава с най-дълга дължина на вълната, т.е. дори и да не е преобладаващият цвят в едно съчетание, човешкото око обикновено забелязва първо него. Това означава, че притежава мощни свойства и е един от най-ефективните цветове. Ето защо светофарът за стоп свети в червено. Затова и повечето пътни знаци имат червен кант.

Ефектът му може да бъде и чисто физически - стимулиране и забързване на пулса.

ЖЪЛТ

Жълтият цвят има стимулиращо въздействие

Естествено ярък, този цвят също може да има силно въздействие. То символизира оптимизъм, емоционална и съзидателна сила. На другия край може да се свърже със страх, ирационално поведение, депресия и тревожност.

Дължината на вълната на този цвят също е дълга. Не колкото при червеното, но еднакво стимулираща. Ако става въпрос за емоции, то тогава жълтото е много по-силно от червеното. Правилният за вас нюанс има способността да повдигне настроението ви, да ви изпълни с оптимизъм и увереност.

Обратното, ако нюансът на жълтия цвят не е правилен за вас или пък прекалите с жълтото, може да доведе до депресия или тревожност.

ОРАНЖЕВ

Оранжевият цвят се получава, когато комбинираме жълто и червено. Затова той също е силно стимулиращ и въздействащ цвят. Предизвиква комфорт и чувства за сигурност. Свързва се със страстта, чувствеността и изобилието. Има, естествено, и по-отрицателни конотации като раздразнение и фриволност.

Оранжевият цвят стимулира едновременно физическите и психологичните ни реакции.

Черният цвят въздейства стимулиращо

ЧЕРЕН

Черното представлява всички цветове. Той показва тоталният мрак, поглъщането на всички цветове. Черното изгражда бариера между нас и външната енергия. Изгражда бариера пред светлината. Черното се свързва и със сигурността - физическа и емоционална. В същото време обаче означава и мъка, студ и потисничество.

БЯЛ

Така както черният цвят абсорбира всички останали цветове, белият ги отразява. Също като черното обаче бялото създава бариера. Сякаш не ни дава да го докосваме. Бялото е чисто и невинно, а в по-негативните си възприятия - стерилно. Концепцията за стерилност също носи в себе си негативни конотации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати