Какви са холериците?

Какви са холериците?

Ако холерикът е недоволен от нещо, то той веднага започва скандал, който дори може да премине във физическа разправа. Прекалено емоционални са и често преминават позволените граници в общуването. Много е трудно да бъдат успокоени, а животът с тях е истински кошмар.

Такъв е образът на холерика в очите на другите. Но истина ли е това?

Характеристика на хората с темперамент холерика

Външните черти на темперамента на този тип личности се забелязват веднага. Те говорят много високо и бързо, като често дори не си довършват думите и предложенията. Интонацията им се променя рязко, а мимиката е ярко изразена.

Ръкомахат с ръце и правят резки жестове, когато обясняват нещо. Походката им е енергична и винаги изглежда така все едно бързат за някъде. Като правило тези хора са със слабо телосложение.

За холериците са характерни следните черти на характера

- общителност, гордост;

- бързи психически реакции (мислене, емоции и други);

- прямолинейни, открити;

- смели, решителни, инициативни;

- упоритост, непреклонност, независимост;

- издръжливост, амбициозност, максимализъм.

Какви са холериците?

Тези личности обожават да са в центъра на вниманието. Готови са да спасят планината и да бъдат герои във всяка една ситуация. За тях е важно да им се възхищават и да бъдат идол за подражание. Славата и общото признание са също значими за тях. Обичат конкуренцията и не си представят живота без постоянното съперничество.

Представителите с темперамент холерици винаги се стремят да доминират и не обичат, когато някой се опитва да ги контролира или да ги критикува. Те са истински екстремали и са гении на импровизациите. Не обичат да се самоанализират или да градят детайлизирани планове, а предпочитат да действат при първата възможност.

Предимства на холериците

Решителност

Тези личности не са свикнали да отлагат задачите си за утре. Ако имат възможност да направят нещо, то те го правят веднага тук и сега. Благодарение на това си качество те не пропускат своите шансове, които им предлага живота. Често имат късмет и умеят да постигат целите си, но и да са успешни в тях. Хората с този темперамент не се страхуват да рискуват. Напротив, те обичат риска. Също така обичат промените в живота си и с радост ги приемат. Те виждат в това някакъв вид съперническо, изпитание на силите им, поредната авантюра и приключение.

Постоянство

Ако холерикът е решил, че има нужда от нещо, то той няма да отстъпи от целта си и да се откаже при първата трудност. Сложностите не ги плашат, защото те ще опитват отново и отново, докато не постигнат целта си. Там, където другите се отказват, те започват да опитват наново. Те са работохолици, които са готови да платят висока цена, за да самореализрат мечтите си. Няма да пестят силите си, времето или парите си, за да постигнат желаемата цел, в която виждат смисъл. Не им е необходима допълнителна мотивация, защото само желанието им е достатъчно.

Разнообразни умения и знания

Какви са холериците?

Тъй като представителите на този темперамент винаги се стараят да са в движение, те често опитват различни хобита. Не може обаче да се каже, че силно се задълбочават във всяко едно занятие. Въпреки това за тях със сигурност важи това, че имат много разнообразни знания и умения. Дори и само за един ден, те могат да успеят да изпълнят множество разнообразни задачи и лесно се превключват между тях.

Харизма

Те са много остроумни, силни, експресивни, открити и харизматични личности. Притежават онази искрица в погледа си, която привлича всички, а вярата в доброто им е заразителна. Тези личности знаят как да контролират настроенията си, като именно затова са отлични дипломати или публични оратори.

Недостатъци на холериците

Избухливи

Какви са холериците?

Понякога именно емоционалната неустойчивост на холериците може да провали техния живот и на близките им. Те са много раздразнителни и несдържани, като могат да са агресивни и за най-малките неща. Гневът им е неконтролируем, тоест ако са в лошо настроение започват да викат, да обиждат, като могат дори да прибегнат до физическа разправа.

След като се успокоят, често съжаляват за постъпката си, която са направили под влияние на емоциите си. Бързо забравят обидите и не стремят да припомнят чуждите грешки.

Всички чувства при тях са един вид усилени - положителни и отрицателни. Гневът не е единствената силна емоция, тъй като са и доста ревници, страстни и експресивни личности.

Бързат

Рядко се замислят за постъпките си, преди да ги направят. Не губят времето си, за да търсят плюсовете и минусите на своите решение, а веднага се заемат да ги реализират. Именно заради тази си черта често попадат в неприятности, гибейки пари, доверието на близките си хора или добрата репутация.

Трудно се концентрират и са свикнали да разпределят вниманието си на няколко неща едновременно. При това невинаги виждат общата картинка на нещата и не се стараят да вникнат в детайлите.

Ирационалност

Невнимателни са и са свикнали да действат импулсивно. Емоциите им винаги преобладават над разума. Поради това често забравят за здравето си: хранят се нездравословно или дори могат да забравят да се нахранят, не спазват някакъв режим на деня и в живота им често всичко е пълен хаос.

Какви са холериците?

Могат дълго време да спестяват пари за нещо, а след това за минути да ги изхарчат. Често са невнимателни към хората около себе си, а след това се оплакват, че нямат истински приятели.

И въпреки че хората с темперамент холерик често са много емоционални и избухливи, те не могат да се нарекат лоши. Холериците притежават много плюсове, които са готови да споделят с околните. Най-важното е да им дадете шанс да ви разкрият своите положителни страни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати