Вършете добри дела! Ето защо

добрина

Със сигурност сте се питали дали има справедливост в живота. Това е донякъде философски въпрос, но пък отговора на него може да промени света около нас. И ако да, то как точно работи справедливостта и как добрите дела могат да изменят нашето ежедневие? Ако пък не, то по какъв начин ще може да живеем в такъв жесток и несправедлив свят. За съжаление всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал с неравенството, нечестната игра, грубостта и жестокостта.

В такива моменти ние рано или късно се озоваваме на кръстопът дали да изберем доброто или злото. Всичко, което ни движи в тези моменти е възпитанието, което са ни дали родителите, вярата в справедливостта и моралните принципи, както и вярата в доброто.

Добро и зло

Въпреки че от малки са ни възпитавали, че доброто винаги ще победи злото, далеч не всички се спират пред използването на нечестните методи, за да постигат целите в живота си. Въпреки това всеки човек прекрасно разбира това, че тези тайни зли дела могат да станат в един момент ежедневие за тях и да превземат света му, превръщайки го в малък хаос.

Злото винаги лесно идва и се промъква в живота ни, но заслужава ли си да рискуваме нашето душевно спокойствие, пренебрегвайки личните си принципи и морала, вършейки подобни постъпки. Именно затова добрите дела зависят само от нас и не бива да позволява на обидата или неуспеха да ни накара да прекрачим границата, минавайки на страната на злото. Само с добри дела вие ще можете да привлечете успеха в живота си и да се чувствате наистина достоен човек.

Две причини защо да сме добри

Още хиляди години назад човечеството е започнало да търси смисъл в това да върши добри дела. Вселенска справедливост, ад и рай, карма. Последното става особено популярен мотиватор за хората днес, тъй като е прието да се смята, че кармата може да застигне всеки без значение дали сте богати или бедни, тъжни или щастливи.

вършене на добрини

Казано с други думи, всяка една постъпка в живота ни си има своя съвсем логичен резултат и само от нас зависи дали той ще е добър или лош. Освен това, голяма част от хората са добри просто по религиозни или пък философски причини, но е важно да осъзнавате по-добре тези два аспекта на добротата и щастието.

1. Кармичен бумеранг

В будизма се смята, че кармата е съвкупност от свършените постъпки на човека и техните последствия, които съответно определят съдбата ни, както и дали ще сме щастливи или не. И ако християнството мотивира хората да вършат добри дела с това, че могат да попаднат в рая или ада, то будизма обяснява това с факта, че така ще се преродите в истински щастливи хора и ще имате благополучие в семейството.

Популярността на кармата и нейното влияние се обяснява и с това, че днес концепцията за прераждането или така наречената реинкарнация, става все по-популярна. Без каквито и да било закони или правила за прераждането тя би имала по-скоро негативен ефект. Така хората биха възприемали всичко така - правете, каквото си искате, защото и без това ще се преродите и ще започнете всичко от нов лист.

По този начин реинкарнацията и вярата, че нашите постъпки са обвързани дори и с това дали ще сме щастливи в другия живот, внасят смисъл в прераждането. Колкото повече добри постъпки правите, то толкова по-щастливи ще бъдете в следващия си живот. С такава мотивация хората се чувстват много по-комфортно, тъй като винаги е по-добре да си представим това щастие и да го материализираме в мечтите си, а не да гадаем, какво представлява ада или рая.

Но с какво е толкова прекрасен този кармичен бумеранг? С това, че всички искаме да вярваме в него, въпреки че няма нито едно научно доказателство, че доброто или злото могат да се върнат към нас. Въпреки това подобни вселенски закони имат смисъл и много хора вярват в това. Но кармата е стигнала дори и по-далече, достигайки дори и тези хора, които не вярват в прераждането, еволюирайки в бумеранг. Според него нашите добри или лоши дела могат да ни застигнат не само в другия живот, но и още утре.

добра жена

И така, главното правило на Конфуций "Не прави на другите това, което не искаш да направят на теб" прекрасно се съчетава и със същността на кармическия бумеранг. И дори, ако всичко това е само една илюзия, можем да обясним добрите дела и защо са важни днес и сега с още един мотив. Вършейки добрини, хората около вас ще ви запомнят като такива и винаги ще можете да очаквате, че дори и вие да имате неприятности в живота, ще има кой да ви помогне и да ви подаде ръка.

2. Рационална добрина

Но какво да правят хората, които не вярват в кармата, нито пък в реинкарнацията? Трябва ли да загубите мотивацията си да вършите добри дела? Разбира се, че не! Трябва да продължите да вярвате в рационалността, тъй като добрите дела имат голямо значение за поддържането на реда в този свят - приятелство, любов, справедливост. Всичко това се крепи именно на добротата в сърцата ви, а не на злобата, която може да разруши дори и вашия личен живот.

Когато си задавате въпроса, поради каква причина трябва да вършите добри постъпки, просто си спомнете всичко красиво и добро в света. Нищо от това, за което се сетите не би могло да съществува без добротата и любовта, защото именно това движи света.

Ако не вярвате, тогава можете да се замислите и за хармонията. Така, когато носим радост на нашите близки и приятели, в тялото ни се отделя хормона на щастието. Именно затова всички обичат да подготвят подаръци за своите близки - това ни прави истински щастливи.

Дарявайки радост, ние самите се радваме. В резултат на това винаги сме в отлично настроение. И не е тайна за никого, че именно доброто настроение ни вдъхновява да постигаме целите и мечтите си. Затова може да се каже, че хормона на щастието е главния мотиватор в света. Все пак когато не сте в настроение, то трудно бихте могли да творите нещо красиво и да раздавате щастие на света около вас.

Доброто ще спаси света

Доброто винаги има своята верижна реакция. Дори и просто един подарен букет или казана мила дума може да накара човека до вас да се усмихне. Пуснете добротата в живота и сърцата си, радвайки се на щастието и красотата на света около вас. Не забравяйте и да раздавате тази добрина на хората около вас, разпръсквайки щастие и добро настроение!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати