sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Добре ли е да се носят дрехите на починал човек

Добре ли е да се носят дрехите на починал човек

Добре ли е да се носят дрехите на починал човек
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Скръбта по починал човек е много индивидуална, но е доказано, че на всеки от нас е необходимо известно време болката да бъде преодоляна.

При някои това може да се случи за няколко месеца, а при други може да отнеме и години. Това зависи както от близостта и чувствата, които сме изпитвали към конкретния човек, така и от собствената ни психическа нагласа.

В тази тема обаче ще се занимаем с това дали е редно да се носят дрехите на починал човек, независимо дали той е бил член от семейството ни и трябва просто в някакъв момент да разчистите гардероба му или става въпрос за носенето на дрехи на починали в общоприетите схващания на българските обичаи и традиции..

Носене на дрехи на починал човек

1. Според старите български вярвания веднага след като човек почине, дрехите, с които е починал, трябва да бъдат изпрани. С цел "непраното" на починалия да не му тежи като грях. Изпирането на дрехите е ставало в реките, без използването на сапун, а сушенето на изпраните дрехи винаги се е извършвало, след като те са простирани наопаки;

2. Отново според българските вярвания дрехите на починалия не трябва да бъдат носени заради схващането, че той може да има нужда от тях в отвъдното. Изпраните дрехи се сгъвали старателно и се прибирали за поне 40 дни;

3. Какво се случва с дрехите след това? В различните краища на България има различни поверия, свързани с тях. Според някои дрехите трябва да се раздадат на бедните, а според други най-близкият член на починалия имал право да се разпорежда с тях. По свое желание например овдовялата съпруга може да запази дрехите на починалия, за да могат те да бъдат носени от сина или синовете му;

Дрехите на починал човек

4. Според друго поверие дрехите на починалия човек не се перат веднага, а едва на третия ден от смъртта му. След като са изсушени, трябва да бъде осъществен ритуал на прекадяване върху тях, и то в помещението или мястото, на което е починал човекът. След това дрехите могат да бъдат използвани, както се сметне за добре.

5. В никакъв случай не трябва да бъдат носени дрехите на починал човек, умрял от заразни болести. В този случай дрехите се изгарят възможно най-бързо и се заравят в земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати