Създадоха изкуствена форма на живот

Създадоха изкуствена форма на живот

Американският учен Крейг Венър си спечели прозвището "Новият Бог", след като той и екипът му успяха да създадат изкуствена форма на живот.

Венър и останалите учени изградиха генома на бактерия и го поставиха в приемна клетка, за да създадат това, което определят като първата в света синтетична форма на живот, съобщава вестни "Гардиън".

В биологията геном на даден организъм е цялата негова наследствена информация. Нарича се още основно число. Наследствената информация се кодира в ДНК на организма и включва както гените, така и некодиращите последователности от ДНК. Терминът е въведен през 1920 година от професора по ботаника в Хамбургския университет в Германия Ханс Винклер. Геном е съчетание на термините ген и хромозом.

Експериментът на американските учени е сочен като революционен и прави първата крачка към създаване на организми не чрез еволюция, а чрез построяването им.

Екип от 20 учени, 10 години и 40 милиона долара. Толкова време и средства е отнело откритието. Венър определи успеха си като "решаващ момент в биологията". Генетикът обяснава, че постижението му поставя началото на нова епоха. В нея животът ще бъде създаван, за да помага на човечеството, като започва от бактериите, които произвеждат биогорива, поглъщат въглероден диоксид от атмосферата и дори произвеждат ваксини.

Подвигът на Венър вбеси критиците и религиозни групировки. Те заклеймиха учените. Доводът им е, че изкуствените организми могат да попаднат извън контролираната среда, да предизвикат екологичен хаос или да бъдат превърнати в биологични оръжия.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
адса
адса
04.07.2015 09:44
Като направят живот от не-жива материя, тогава да се хвалят, че създават живот. А това, че вкарват изкуствен геном ми се струва много безотговорно. То в крайна сметка правят copy/paste само в момента и не са казали, че новата клетка се държи като бактерията, на която са копирали генома.
0
0
Дре
Дре
01.02.2014 15:25
То и това дето го каза, беше излишно
1
0
Мила Йовович
Мила Йовович
04.08.2013 08:53
Заразно зло май така започва... нямам какво повече да кажа
0
1