Какво ви причинява токсичната любовна връзка

Какво ви причинява токсичната любовна връзка

Как да разграничим здравите връзки от нездравословните, които нямат бъдеще? Зависими, токсични, невротични - наречете ги както искате. Въпросът е, че нездравословната връзка не носи истинско щастие, а е просто сурогат.

Такива взаимоотношения са свързани със състояние на тревожност, неясно или очевидно усещане, че вашите интереси не се вземат предвид, и рано или късно водят до неврози и психосоматични разстройства.

Обаче понякога токсични връзки отвън не изглеждат така и често нито хората отстрани, нито дори самата жертва могат да установят, че нещо не е наред.

Независимо от това, психолозите идентифицират следните тревожни симптоми, които ясно показват, че връзката ви е опасна и нездравословна.

1. Няма радост

В нездравословна връзка радостта може да присъства първоначално, но никога не трае дълго. Тези отношения не само не ви вдъхновяват, но, напротив, ви приземяват и дори закопават. Имате усещане, че крилата ви са отрязани, лишени сте от свобода. Ако връзката трае дълго, тогава рано или късно се усеща празнота, умора и депресия. Излизането от тях става все по-трудно с времето, тъй като жертвата губи волята и чувството си за реалност.

2. Всички опити за изясняване на отношенията остават без резултат

Какво ви причинява токсичната любовна връзка

Например, измъчвани от факта, че нещо се обърква, искате да поговорите. Това е разумно и конструктивно. Всичките ви думи и аргументи обаче остават неразбрани. Желанието да се разбера кой е прав и кой е виновен, не води до нищо. Напротив, в процеса на разговор всичко е обърнато наопаки, отдалечавате се от същността на проблема и вече имате усещане, че не сте права. Това познато ли ви е? Ако да, тогава бъдете наясно - подобни дискусии са пример за нарушаване на границите на личността и манипулативното поведение на партньора. Вместо истинска дискусия получавате главоболие и въобще не сте щастливи, че сте започнали този разговор.

3. Успехите на партньора се възприемат с агресия, завист и дисквалификация

В нормалните отношения партньорите се радват на успехите един на друг, но ако връзката е токсична, тогава един от признаците е нежеланието да приемете успехите на партньора. Психолозите приписват това на желанието за контрол - потенциалът на любимия човек е поставен под въпрос, за да повиши самочувствието на другия партньор. Това е задънена улица, която води до по-ниско самочувствие на партньора и невротични методи за манипулация от страна на агресора.

4. Чести промени на настроението

Какво ви причинява токсичната любовна връзка

Промените в настроението - от трескаво веселие, до драматична истерия, от показна задушаваща любов и загриженост до гняв, ярост или явно безразличие - са най-ясният пример за факта, че тук няма хармония. Никога не сте сигурни какво да очаквате от партньора си.

5. Отказ от комуникация, игнориране

Всеки от нас има пълното право на всякаква обратна връзка във всяка връзка. Ако партньорът ви откаже, това означава, че той използва една от най-тежките манипулации, които са особено обичани от социопатите и насилниците, тоест хората, с които априори не може да има здрави отношения. Неспособността да се обясни причината, паузите в разговорите, пренебрегването на обажданията, играта на мълчание са все примери за бойкот, който дезориентира жертвата и я подлудява. Бягайте, докато не е късно, защото пренебрегването е много жесток начин за манипулация.

6. Желание за контрол

Токсична любовна връзка

Дори не знаете как се оказа, че той е наясно с всичките ви планове, обаждания, срещи. Пълното контролиране на всички дела на партньора обикновено е първата стъпка по пътя към налагане на нечие надмощие. Щом се изисква да докладвате за действията, мислите и дори социалните ви контакти, то не можете да защитите границите си и това ще се превърне в сериозен проблем, който ще се отрази на целия ви живот.

7. Обида и ревност

Недоверието винаги е знак, че имате проблем във връзката. Гневът, че партньорът ви може да се наслаждава на живота сам, без вас, и още по-лошо, с някой друг, е знак, че вие самите вече проявявате вредна зависимост.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати