Лековитата сила на мълчанието и пълната тишина

Лековитата сила на мълчанието и пълната тишина

Идеята за практикуване на мълчание изглежда доста странна за съвременния човек. В крайна сметка сме свикнали постоянно да сме онлайн, да общуваме и да ценим добрата комуникацията.

Практиката на мълчанието обаче е била и остава ефективен метод за духовно развитие, както и за лечение на психични и физически заболявания.

По време на практикуването на мълчание трябва да спрете да четете книги, да гледате телевизия, да работите с компютри и мобилни устройства.

С други думи да предпазите ума от потока информация, който попада върху него по време на будност.

Ето и някои конкретни съвети как да постигнете това състояние на вътрешна тишина:

- Пестете енергия си. Не всичките ви разговори са толкова необходими, повечето диалози са комуникация в името на комуникацията, тоест безсмислена загуба на енергия.

- По време на мълчанието се фокусираме в нашия вътрешен свят, което ни позволява да дадем отговори отвътре на много важни житейски въпроси.

- Слушайте света и го чувайте, което ще ви позволи да погледнете на много неща около вас по различен начин.

- Странно, но тишината помага при физически заболявания, като главоболие, хипертония и вегетоваскуларна дистония.

Обърнете внимание, че болният човек често мълчи, не иска да губи енергията си за разговори.

Как да практикуваме тишината в съвременното общество?

Мълчание и тишина

Опитайте се да възстановите живота си така, че да има място за вашето мълчание и тишина.

Например предупредете вашите приятели и познати, че няколко часа на ден няма да отговаряте на обаждания или да влизате в интернет.

Заслужава си. Дори един час на ден да практикуване пазене на тишина ще ви помогне да разхлабите хватката на ума, да го направите по-малко потискащ и по-гъвкав.

Чудесен начин да започнете да практикувате пазенето на тишина е да отидете в планината или някъде сред природата. Там не се оставяйте да бъдете вкарани в диалози, а просто останете безшумни, възхищавайки се на пейзажа.

Много хора ще кажат, че лековитото пазене на тишина и мълчание не е за тях.

Да, наистина обществото е обработило много от нас толкова, че без комуникация и нови преживявания започваме да се чувстваме тъжни или дори да изпаднем в депресия.

Но дали това е наистина добре за нас? Именно за тези хора, които не могат да седят петнадесет минути без комуникация или музика, пазенето на тишина и мълчание са най-необходими.

Защото това е техният шанс да се обърнат към себе си и да разберат как в действителност се чувстват, какви са техните истински стремежи, желания и нужди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати