Кои са лошите поличби?

Кои са лошите поличби?

В психологията на човека има множество останали вярвания от старите времена, които хората знаят и днес. Те не са имали нищо друго освен практически опит и знания предавани по наследство и това е причината да са извършвали различни ритуали и да са вярвали в лошите поличби.

Можели са да разчитат знаците, по свой собствен начин и да им придават смисъл. Те истински са вярвали, че са способни да избегнат злото, стига да разпознават поличбите и да знаят как да се предпазят от тях.

В някои от тези предания вярваме и днес. Едни може да ни се струват съвсем реални, а други напълно глупави и неоснователни. През годините те са се изменили, най-вече в следствие на науката и технологичния напредък. Но нека да си припомним някои от лошите поличби в ежедневието ни.

Счупеното огледало

Всеки знае, че счупеното огледало носи 7 години нещастна любов, или още по-лошо – толкова години, на колкото парченца е станало то. Бъдете предпазливи, но ако все пак белята вече е станала, най-добре отидете до близката река и изхвърлете всички частички там. Така ще възвърнете хармонията във взаимоотношенията си и успешно ще обезвредите лошата поличба.

Черна котка да мине път

Според тази поличба, през деня, в който черна котка ви е минала пътя, няма да ви върви. В Древен Египет богинята Бастет е била изобразявана като черна котна. Вероятно с нахлуването си там, християните са се опитали да заличат символите на чуждите религии и това е причината черното животно да бъде заклеймено като зло.

Кои са лошите поличби?

Друг интересен факт е, че евреите вярват, че този знак е на пари. Все пак ако искате да се избавите от лошия късмет през този ден, трябва да вземете камък, да плюете върху него, да го хвърлите зад рамото си и да се завъртите три пъти. Ако ви се струва прекалено, можете просто деликатно да плюете през рамо.

Прекрачили сте прага на дома на излизане, но сте забравили нещо

Много хора вярват, че ако се върнат за нещо забравено, след като са прекрачили прага на дома си, няма да им върви през деня.

Изходът от тази ситуация е да помолите някой, който все още е вкъщи, да ви донесе нещото или да го пусне през прозореца. Добър вариант е въобще да не го взимате, освен ако не е наистина необходимо. Ако пък сте сами и няма кой да ви избави от неловката ситуация, влизате вкъщи смело, взимате го и на излизане плюете през лявото си рамо.

Числото 13

Повечето народи вярват, че числото 13 носи нещастие. Това вярване има различни корени. Според библейската история гостите на Тайната вечеря на Исус са 12 и 13-тия, който идва последен е Юда. В Скандинавската митология пък, богът на злото Локи, посещава празненство във Валхала, на което убива със стрела богът на радостта Балдер.

Малко известен факт е, че повечето самолети нямат 13-ти ред. Дали конструкторите са суеверни или пък просто са решили да спестят на екипажа броя недоволни пътници, можем само да гадаем. Ако често срещате числото 13 в ежедневието си и искате да се избавите от негативното му влияние, се препоръчва в събота да казвате по 13 пъти „Отче наш“.

Минаване под стълба

Минаването под стълба носи лош късмет и това се свързва с триъгълната и форма. Според суеверията тя символизира Светата Троица и преминаването под нея нарушава Триединството, в следствие на което дяволът може да ви донесе нещастие. Стълбата също е била използвана за бесило в Средновековна Англия и поради това се вярва, че е лоша поличба да минеш под нея.

Плюенето по земята

В миналото хората са казвали на децата си, че ако плюят по земята след смъртта си ще им се наложи да оближат горещ тиган. Това суеверие вероятно е произтекло от намерението на хората да образоват децата си. В днешни дни плюенето на замята не се счита за лоша поличба, а просто за знак на лошо възпитание.

Много смях не е на смях

Кои са лошите поличби?

Старите хора вярвали, че прекаленото впускане в смях и закачки преди дадено щастливо събитие не е на добре. Преждевременната проява на радост, според тях предизвиквала дяволът да дойде и да започне да прави злини. В днешни дни това вече не се смята за толкова лоша поличба, но всеки е чувал поне веднъж в живота си, че "много хубаво не е на хубаво“.

Счупен гребен

Ако гребенът се счупи докато се решите – това е лоша поличба и означава, че хората клюкарстват по ваш адрес или ви одумват. Ако ви се случи такова нещо, това вероятно е знак да спрете да говорите за своите дела пред другите.

Разсипана сол

Счита се, че разсипването на сол носи лош късмет. Това вярване вероятно произтича от факта, че в миналото тя е била много скъпа и ценна и разсипването и е било крайно нежелателно.

Вярвало се е, че тя прогонва злото и пречиства организма, вероятно заради анти-бактериалните и свойства. Ако ви се случи да разсипете сол, поверието гласи, че трябва да вземете една щипка и да я хвърлите през лявото си рамо, за да неутрализирате злото.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати