Как се формират нови звезди?

Как се формират нови звезди?

Красивите мъглявини, за които със сигурност сте чували, стимулират цикъла на живот на звездите. Именно в тях се формират новите звезди. Мъглявините дават живот още на комети, нови планети и спътници.

Експлозиите на свръхнови другият начин за раждане на нови звезди. Те изхвърлят тежки елементи в Космоса, като по този начин сгъстяват газовите облаци и в резултат от това се формират новите звезди.

За образуването на звезди по този начин на галактиката ни ѝ се е наложило да преживее пик от взривове на свръхнови, който е достигнал до впечатляващите 100 000. След това образуването на нови звезди се е забавило драстично.

Наскоро пък учените откриха гигантска маса, съставена от прах и газ, в която се развиват нови звезди. Тя е по-тежка от три милиона слънца и се намира зад нашата Слънчева система. Площта ѝ е 50 милиарда километра. Откритието бе обявено в Хавай. А според астрономите това е истински инкубатор на нови звезди.

Професорите от университета в Харвард твърдят, че това е първата открита толкова голяма структура в Млечния път.

Все още няма обяснение за това как се е образувала гигантската маса. Според част от хипотезите е възможно да е била образувана от тъмна материя или пък от заклещването на по-малка галактика в този участък.

Според учените от Cтpaтocфepнaтa oбcepвaтopия зa инфpaчepвeнa acтpoнoмия галактиката Сіgаr Gаlаху е едно от местата, където непрекъснато се формират нови звезди. Процесът там е десет пъти по-бърз отколкото в Млечния път, заради силните галактически ветрове. Те представляват вълни от силно заредени частици, формирани след образуването на нови звезди.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати