sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Как да спестим пари? 7 практични съвета

Как да спестим пари? 7 практични съвета

Как да спестим пари? 7 практични съвета

Наближава краят на месеца, а парите в сметката и портмонето са се стопили почти на нула. Ако тази ситуация ви се струва позната, може би е време да започнете да спестявате от някои ежедневни разходи, за да не оставате без средства до следващата заплата.

Също така е добре да имате някой заделен лев за черни дни или пък за почивка през отпуската. Допълнителната работа е вариант, но ако не желаете да се пренатоварвате, може би е време да започнете да спестявате.

Според редица проучвания, когато човек има заделени пари, се чувства по-щастлив, защото те в известна степен му гарантират сигурност и спокойствие.

Ако искате да спестите пари, ето 7 практични съвета:

Направете си списък, преди да отидете на пазар

Изгответе си списък с необходимите продукти за определен период от време, преди да влезнете в магазина за хранителни стоки и се придържайте към него. При безразборното пазаруване е много вероятно да се сдобиете с ненужни за момента стоки, които значително могат да увеличат сметката ви. Търсете стоки на промоция или вземете по-голямо количество на изгодна цена, което ще ви послужи за по-дълъг период от време. Въздържайте се от импулсивни покупки и ще усетите осезаемата разлика между пазаруването по списък и безразборното такова.

Гответе си и си носете кафе, вода и храна от вкъщи

Обядът в кутия ви спестявапари

Приготвената вкъщи храна, наистина отнема малко повече време, но за сметка на това е по-вкусна и доста по-евтина. Ако не сте свикнали да се вихрите в кухнята, си наложете да готвите за определен определен период от време. По този начин е много вероятно приготвянето на храна в къщи да се превърне във ваш навик. Пуснете си музика, изберете си интересна рецепта, дори бихте могли да си налеете леко питие, за да стане заниманието по-приятно. Друг основен плюс на готвенето е, че от можете да си вземете от храната и на работа. Не е срамно да имате в чантатакутия с обяд от вкъщи, а напротив. Това показва, че се грижите за себе си и не сте склонни да се натъпчете с каквото и да е. Термос, пълен с кафе или чай, също ще ви спести допълнителните разходи на работното ви място.

Използвайте градския транспорт или ходете на работа с велосипед

Колкото и страшно да ви звучи да се отделите от любимия си автомобил, не се колебайте да го направите. Градският транспорт е добре устроен и почти на всяка спирка има информационно табло за часа, в който превозното средство ще бъде на спирката. Колкото и авангардна да ви се струва тази мисъл, нищо няма да ви стане, ако поне опитате. Разходката до спирката също е от полза за здравето ви, а докато пътувате, можете да си четете нещо или да си слушате музика, без да е необходимо да се изнервяте от натоварения трафик.

Помислете и за опцията да използвате велосипед. Това е най-добрия вариант, тъй като карането на колело е напълно безплатно (освен първоначалната инвестиция, но тя бързо ще бъде избита) и е полезно за здравето ви. В Скандинавските стани отдавна са открили, че това е най-добрият и здравословен начин за придвижване в града. Освен това ходенето на работа с колело ви прави по-интересни и авангардни в очите на останалите обикновени хора, които използват класическите моторни средства за придвижване.

Направете си месечен бюджет

Пестене на пари

Това означава още в началото на месеца да отделите пари за обичайните сметки, да си набележите покупките, които са неотложни, и да си определите дневни пари. Бюджетът ви задължително не трябва да надхвърля размера на месечната ви заплата, разбира се. Затова могат да ви помогнат приложенията за телефон, където можете да си заложите определена сума и да въвеждате разходите. Добър вариант е също и просто да си записвате. Така в края на месеца, ще можете да разберете къде сте похарчили повече пари и да коригирате разходите си занапред.

Уикенд без харчене

Определете си един уикенд през седмицата, в който да не пилеете пари. Почистите апартамента си или си измислите занимание в градината, ако разполагате с такава. Можете да гледате хубави филми, да четете интересна книга или просто да си почивате. Ако ви се струва много скучно, винаги можете да поканите приятели на гости и да им кажете да вземат по нещо, а вие да използвате наличното в шкафовете, хладилника или избата. Разходката в планината също е безплатна, ако се подготвите с чай и сандвич от вкъщи.

Открийте си спестовна сметка

Как да спестим пари? 7 практични съвета

Колкото и невъзможно да ви се струва да отделяте пари за спестовна сметка, нищо не ви пречи да си откриете такава и да опитате. В началото на всеки месец можете да внасяте малка сума пари и да пресметнете разходите си за периода с разполагаемата сума. Добър вариант е да направите така, че банката автоматично да взима от главната ви сметка определена сума пари и да я прехвърля в спестовната. Так ще пестите пари неусетно. А пък ако ви се случи да успеете да заделите някой лев в края на месеца или получите неочакван приход, също можете да я захраните.

Използвайте LED крушки за осветление

Използването на енергоспестяващи крушки може да намали сметките ви за електричество за дълъг период от време. Повечето от тях имат гаранция за 10 години и използват около 10 пъти по-малко енергия в сравнение с обикновените. Първоначалната инвестиция действително е по-голяма, но можете да подмените крушките постепенно, а не наведнъж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати