Откъде идва елементът фосфор? Астрономите разкриха

Елементът фосфор

Почти цяло хилядолетие алхимиците упорито преследват една химера - философският камък, който превръща всички неблагородни метали в злато. Обсебен от безумните им идеи, Хенинг Бранд, войник в оставка, след много опити с урина, която изпарявал и накалявал, успял да получи восъкообразно вещество, което свети в мрака.

Мистично настроеният откривател решил, че е постигнал мечтата на хиляди алхимици преди него. Всъщност амбициозният авантюрист направил нещо повече през 1669 година - открил един от най-важните химически елементи, на когото е съдено да играе важна роля в човешката история, а значението му за живота на планетата е повече от неоценимо.

Елементът фосфор се съдържа във всички живи организми. В човека е около 1 процент, като основно е съсредоточен в костите и зъбите. Тялото ни го използва основно за производство на фосфат, съединението, което участва в състава на мембраните на клетката, в мускулната тъкан, в невроните, а също така и като основа на ДНК. Ключовото му значение е безспорно, но досега въпросът къде във Вселената се формира и как идва до нашата планета този елемент нямаше отговор.

Днес мисията на сондата Розета и телескопа АЛМА, комбинирайки своите възможности и мощ, помогнаха за разрешаване на загадката на фосфора. Вече е ясно как този безценен елемент е пътешествал, за да стигне до Земята и да се включи в състава на всички живи организми.

Според астрономите градивният елемент с ключова роля за нас се е формирал в район от Космоса, който наподобява облак от газ и прахообразни частици между звездите. Кометите, стигащи до Земята, са го пренесли и така се е сложило началото на живота на нашата планета.]

Откъде идва елементът фосфор? Астрономите разкриха

Вече са изяснени процесите, направили възможно възникването на живот преди 4 милиарда години на Земята, а в тях важна роля играе елементът фосфор.

Мястото, където се създава фосфор, астрономията обозначава като AFLG5142. Зад неразбираемите цифри и букви стои регион в съзвездие Колар, в който има изобилие от молекули, съдържащи фосфор, в това число фосфорен оксид. Наричат мястото също детска ясла за звезди, защото регионът е звездообразуващ.

Наблюденията с телескопа АЛМА показали, че раждането на фосфорните молекули става в мащабен процес, който съпътства формирането на нови звезди и системи от планети.

Тъй като кометите доставят най-вероятно големи количества органични съединения за Земята, те също играят важна роля в цялостния процес на зараждане на живот на планетата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати