Учените са на крачка от лекарства за удължаване на живота

Учените са на крачка от лекарства за удължаване на живота

Учени от САЩ и Китай откриха клетъчни пътища за дълголетие при опити с нематоиден червей и успяха да удължат живота му пет пъти. Според тях това е равностойно на човешки живот от 400 и дори 500 години.

Откритието е на международен екип от Институт за изследване на стареенето в Калифорния, биологичната лаборатория Маунт Дезърт и Университетът в Нанкин, Китай.

Червеят, чието латинско наименование е C. Elegans, е модел в подобни изследвания, защото много от гените му са близки до човешките. Той живее само няколко седмици и това позволява на учените бързо да оценят резултатите от опитите с него.

Клетъчните пътища, които управляват стареенето, са предадени на човека еволюционно, но екипът признава, че все още не е ясно как те взаимодействат помежду си.

В момента на база промяна и генетична намеса в тези пътища се разработват редица лекарства за удължаване на живота. Тъй като при опитите изменението в едната част от клиничните пътища постигало 100-, а в другата 30% увеличение на живота, учените съвсем не очаквали крайния резултат да е в рамките на 500-процентно увеличение.

Учените са на крачка от лекарства за удължаване на живота

В това изследване 1+1 не прави 2, а 5, което е невероятно, заявяват авторите на проучването. Според тях синергичното разширение, на което са се натъкнали, е изумително. То може да позволи комбинирани терапии, всяка от които въздейства по различен начин на различни клетъчни пътища, като така ще бъде оптимизиран и крайният резултат. Подобни комбинирани терапии се прилагат срещу ХИВ и рак.

Откритото синергично взаимодействие обяснява защо въпреки многобройните проучвания досега не е идентифициран точно определен ген, който да е свързан с дългата продължителност на живот при някои хора, и то без сериозни заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати