Как да се научите да бъдете оптимисти

оптимизъм

Да се научите да бъдете оптимисти не е трудно. Но изисква определени усилия, които са свързани най-вече със самодисциплина и самовнушение. Първата ви и най-важна задача е да започнете да гледате света от позитивната му страна и да престанете да търсите негативното и да се фокусирате върху него.

Вярвате или не, оптимистите живеят по-дълго. Още през 60-те години на миналия век има проведено изследване на пациенти с песимистични и оптимистични нагласи. 30 години по-късно 20% повече оптимисти от песимистите са останали живи.

Как да загърбите песимизма и да го замените с оптимизъм? Ето няколко стъпки, с които да започнете:

Променете начина си на мислене

Психолозите смятат, че хората са склонни да фокусират вниманието си върху опасностите и оцеляването си в следствие на защитния механизъм, който ни е останал от нашите прародители, които са ловували за прехраната си. Днес обаче живеем в 21-ви век, така че вместо да се тревожите за проблемите си, разсъждавайте върху тяхното решаване. Винаги когато се изправите пред някаква трудност се запитайте какво може да промените, за да излезете от ситуацията.

Представяйте си се като успял човек

Дори и да не се смятате за такъв. Всеки ден мечтайте по няколко минути за това какъв искате да бъдете и какво желаете да постигнете. Представяйте си нещата детайлно и във възможно най-реални краски. Ако например искате да отслабнете, представете си се в бикини на плажа и как ще съберете погледите на околните.

оптимистично мислене

Не се отдавайте на мислите колко ви е трудно да свалите излишните килограми, а мислете за начини да го направите. Това ще ви накара да се чувствате по-добре и ще ви зареди с оптимизъм. Защото мечтите са мечти, за да се сбъдват, нали така?

Не отлагайте днешната работа за утре

Само песимистите вярват, че утрешният ден може да е по-добър. Оптимистите не чакат подходящия момент, за да свършат нещо или да се изправят пред предизвикателствата. Те гонят целите си дори и когато обстоятелствата не са на тяхна страна.

Огледайте се сред приятелите си и вижте кои са най-големите оптимисти сред тях. Направете ги свой модел за подражание и ментори. Допитвайте се до тях за съвети в моментите, в които имате съмнения и света започва да ви притиска с негативи.

Бъдете доволни от себе си

Всеки път, в който постигнете нещо се самопоздравете. И се самонаградете – купете си нова дреха, бижу, телефон – каквото ви е по възможностите и желанията. Това ще ви стимулира да постигате нови успехи и ще ви вдъхва вяра, че можете.

Оценявайте сами всяка малка стъпка, която успявате да изминете, дори пътят ви да е дълъг. Ако сте имали тежки и травмиращи преживявания, анализирайте как сте ги преодолели и на какво са ви научили те. Така ще засилите оптимизма си, че може да се справите и, че в края на всеки тунел има светлина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати