sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Какво казва любимият ви цвят за характера ви?

Какво казва любимият ви цвят за характера ви?

Какво казва любимият ви цвят за характера ви?

В психологията се използват различни похвати, за да определят кои личностни характеристики са доминантни при вас. Някои използват картини, други - ситуации, трети - фигури. Една сравнително нова част от психологията изучава цветовете и връзката им с нашата личност. Тя взема под внимание нашето възприятие за цветовете както и реакциите ни спрямо тях.

Естествено, вземането под внимание само на цвета не може да бъде достатъчно релевантно за определяне характера на даден човек. Това е така, защото предпочитанията ни се променят с годините, зависят от пола ни, от опита, който имаме, от културата и манталитета на държавата, в която сме израснали, и др. Така например, бялото е символ на чистота и невинност в Западната култура, докато на Изток се свързва със смъртта.

Стандартно цветовете, които харесвате, могат да имат следните значения за вашия характер:

ЧЕРНО

Черното най-често се свързва със загуба и траур, но също така то е символ на елегантност, власт и сексуалност.

БЯЛО

Освен символ на невинността и чистотата, бялото се харесва на хора, които имат логична мисъл и са изключително организирани.

ЧЕРВЕНО

Любим цвят червено

Цветът на страстта, ще кажете. Да, така е! Но това е също и цвета на агресивния Марс, бога на войната. Хората, които харесват този цвят, обичат приключенията и активния начин на живот. Някои препоръчват да носите червено, когато не се чувствате твърде уверени. Цветът ще прогони свенливостта и притесненията ви.

СИН

Цветът на мира и спокойствието се харесва на хора, които излъчват спокойствие, сигурност и лоялност. Това са хората, на които може да разчитате.

ЛИЛАВО

Любим цвят лилаво

Един от мистериозните цветове в палитрата. Смята се за един от символите на кралската власт, така че хората, които харесват лилавото, излъчват сигурност, характеризират се с емоционална интелигентност и обичат да помагат на другите.

РОЗОВО

Най-романтичният цвят се харесва на хора, които са открити и общителни. Такива хора се влюбват бързо и силно, способни са да обичат безусловно и са много ценни за всяка компания.

ЗЕЛЕНО

Много често зеленият цвят се свързва с ревността и алчността. "Ревността е зеленооко чудовище", е казал Шекспир. Днес обаче зеленото се свързва по-скоро с природата и късмета. Ако вашите предпочитания клонят към този цвят, това означава, че сте ангажирани към добруването на другите. В същото време обаче може да сте твърде заети със собствената си личност и репутация.

ОРАНЖЕВО

Любим цвят оранжево

Този цвят символизира общуването. Ако харесвате оранжевия цвят, то вие сте изключително социални, изпълнени с енергия към живота и ентусиазъм да се справяте с всяка ситуация.

ЖЪЛТО

Цветът на радостта и оптимизма показва, че се наслаждавате на общуването и компанията на другите, но в същото време сте индивидуалисти и изпъквате, където и да се появите.

Поради факта, че нашите характери са динамични и непрекъснато се променят в зависимост от възрастта, средата, в която сме и опита, който придобиваме, любимият ни цвят може да се променя. В същото време може да използвате цветовете, за да спечелите някакво предимство в определена ситуация.

Това може да е интервю за работа, на което искате да направите определено впечатление или да изпъкнете по време на коктейл с нови клиенти. Цветовете могат да бъдат използвани дори и да не ги харесваме толкова много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати