Мистерията на бързите радиоимпулси

Мистерията на бързите радиоимпулси

Възможността някой или нещо от безкрайния космос да се опитва да комуникира с нас, може да звучи като научна фантастика за много хора, но то вече е факт. От 2007 година насам телескопи са започнали да засичат така наречените бързи радиоимпулси (fast radio bursts – FRB). FRB представляват единични радиоимпулси с неопределен произход, всеки с продължителност няколко милисекунди и генериращи енергия колкото 500 милиона слънца.

Към днешна дата са засечени над 100 от този тип радио импулси, като тази година канадски учени са добавили още 13 към списъка, един от които е повтарящ се. Повтарящият се импулс е кръстен FRB 180814. Учените смятат, че FRB 180814 е доста по-близо до Земята, отколкото по-ранно откритият FRB 121102.

За FRB 121102 се е смятало че идва от галактика джудже на около 3 млрд. светлинни години от Земята и е резултат от неутронна звезда, движеща се през изключително силно магнитно поле. След шест месеца наблюдения екипът успял да направи няколко изображения на FRB 121102, а благодарение на телескопа Джемини са успели да проследят източника на сигнала.

Най-смайващото откритие било, че сигналът започнал в близост до масивна черна дупка. Някои от учените спекулирали, че самата черна дупка е причината са този FRB, докато други били на мнение, че може и да е нещо около до нея, което не могат да засекат заради близостта ѝ.

При последните засечени FRB екипът от учени е открил, че при повечето от тези FRB има някакъв вид разсейки в радиосигналите. Това можело да е защото средата, в която се зараждат, ги афектира по някакъв начин. Възможно е да се образуват в останките от свръхнова, твърди Чери Нг, астроном от Университета на Торонто. - Или пък близо до черна дупка в някоя галактика. При всички положения в средата трябва има нещо изключително специално, за да предизвика подобни разсейки.

Бързи радиоимпулси

Интересно е, че за момента не сме засекли нито един от тези бързи радиоимпулси в нашата галактика. Изглежда техният източник винаги е на много, много светлинни години разстояние.

Възможно е тези сигнали да са свързани с еволюцията на вселената, твърди Шами Чатерджи, един от астрономите, които са открили FRB 121102. - Това е нещо, което се е случило преди 3 милиарда години, когато вселената е била много по-различна от днес. Случвало се е преди 3 милиарда години, но не се е случвало преди 3 милиона години? Странно е.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати